Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada RS
  • 22.09.2022. 14:00

Mijenja se zakonska regulativa o pčelarstvu u RS - šta je novo?

Povećava se minimalna udaljenost vazdušne linije imeđu dva pokretna pčelinjaka i međusobna udaljenost između stacioniranog i pokretnog pčelinjaka

Foto: Depositphotos/guffoto
  • 433
  • 21
  • 0

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pčelarstvu, koji propisuje da se uzgoj pčela u ovom bh. entitetu vrši u skladu sa Programom uzgoja. Na ovaj način se sektor pčelarstva usklađuje sa EU propisima, koji propisuju da "svaka zemlja donosi Program uzgoja pčela kojim se definišeu uzgojni ciljevi u pčelarstvu".

Izmjenama se propisuje da Savez udruženja pčelara Republike Srpske i kao i oni koji nisu članovi, te udruženja proizvođača iz oblasti biljne proizvodnje tokom godine sprovode zajedničke aktivnosti na edukacijama o značaju pčelarstva s ciljem očuvanja pčela i samog biodiverziteta u prirodi.

Također, povećava se minimalna udaljenost vazdušne linije imeđu dva pokretna pčelinjaka i međusobna udaljenost između stacioniranog i pokretnog pčelinjaka, kako bi se uticalo na sprečavanje i širenje zaraznih bolesti pčela i zaštite pčelinje na određenim lokalitetima radi lakšeg čuvanja biodiverziteta u prirodi.

Radovi u pčelinjaku u mjesecu septembru

Detaljnije je definirana registracija pčelara i pčelinjaka u Republici Srpskoj sa jasno propisanim uslovima koji su neophodni  za upis u registar. Kako je saopćeno, izmjenama odredaba zakona koje se odnose na ažuriranje brojnog stanja pčelara i pčelinjaka doći će se do tačnih podataka na osnovu kojih će se omogućiti bolje planiranje mjera za razvoj ovog sektora.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Pčele Zakon Savez pčelara RS Vlada RS EU propisi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.