Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Api komora
  • 15.07.2019. 13:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Zvornik

Otvorena prva eko Api inhal komora u Zvorniku - sve od prirodnih materijala

Za otvaranje ove komore potrebno da proizvođač bude registrovan pčelar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, uključen u neko od lokalnih pčelarskih udruženja te da košnice budu van izvora zagađenja.

Foto: Pixabay/Hans
  • 346
  • 76
  • 0

"Api inhal komora" i to na principima organske pčelarske proizvodnje, koja će omogućiti građanima inhalaciju vazduhom iz pčelinje košnice, otvorena protekle sedmice u pčelinjaku Dragice Samardžić u Zvorniku.

Ovakve terapije poboljšavaju imunitet, imaju dobre rezultate kod bolesti respiratornog sistema, a komora je urađena uz stručnu pomoć službi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, prenosi PSSRS.

"Komora ima veliki značaj za građane ove regije, ali i Republiku Srpsku, jer je prva koja je otvorena po principima organske ili eko-proizvodnje", rekla je povodom otvorenja Duška Radaković, viši stručni saradnik za stočarstvo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi resornog ministarstva. 

Ne morate do Njemačke po ljekoviti zrak iz košnice

Radakovićeva je pojasnila da se u organskoj proizvodnji, za razliku od komercijalne, koriste samo dozvoljena sredstva za tretiranje pčela, kao što su limunska i mravlja kiselina, te oksalna kiselina.

"Osim toga, u pčelinjaku sve mora biti od prirodnih materijala, a žica koja se koristi treba da je od nehrđajućeg čelika", rekla je Radakovićeva.

Ona je navela da u Republici Srpskoj sada ima ukupno četiri inhal centra, a da je za otvaranje ove komore potrebno da proizvođač bude registrovan pčelar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, uključen u neko od lokalnih pčelarskih udruženja, te da košnice budu van izvora zagađenja.

Registracija za pčelare se ne plaća, a kazne za neregistrirane do 1.500 KM


Tagovi

Api komora Komora za inhaliranje Api inhal komora Inhal centar Dragica Samardžić Duška Radaković Registracija Organsko


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.