Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Api terapija
  • 16.06.2017. 08:00

Ne morate do Njemačke po ljekoviti zrak iz košnice

Prvi Api inhal centar u RS otvoren je u blizini Banje Luke. Terapija se sastoji od udisanja zraka iz košnice u kojoj se nalazi med, propolis, polen, matična mliječ, vosak i pčelinji otrov.

Foto: Pixabay/keepps
  • 843
  • 34
  • 0

U Pervanu kod Banje Luke otvoren je prvi "Api inhal centar" u Republici Srpskoj, koji će građanima omogućavati terapije zrakom iz košnice. Riječ je o apiterapeutskoj metodi koja poboljšava imunitet, liječi različita stanja i oboljenja i čuva zdravlje uopšte. Api komore su drvene kućice u kojima oboljeli sjede i uz pomoć cjevčica udišu ljekoviti zrak iz košnice.

Centar, koji je rađen po projektu Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, otvorila je stručni saradnik u resornom ministarstvu Duška Slijepac Radaković.

Na terapiju do Njemačke

"Api inhal centar veoma je važan za naše građane koji su do sada za ovu vrstu terapije morali da idu u Austriju, Njemačku i Sloveniju", rekla je Radaković rekavši da se resorno ministarstvo opredijelilo podržati ovakve projekte, uputivši savjet pčelarima da, osim proizvodnje meda i propolisa, šire proizvodnju matičnog mliječa, pčelinjaka i ovakvih centara.

Pčelar Mile Milojević iz Pervana, na čijem imanju je otvoren ovaj centar, rekao je novinarima da se terapija sastoji od udisanja zraka iz košnice u kojoj se nalazi med, propolis, polen, matična mliječ, vosak i pčelinji otrov.

Liječi i alergije

"Udisanje ovih tvari dovodi do poboljšanja organizma, posebno kada je riječ o glavobolji, migreni, bronhitisu, astmi, alergiji i lošoj cirkulaciji", rekao je Milojević, a ljekar Mirko Ljubanić izjavio je kako pčelinji med liječi alergiju i sve bolesti na toj bazi.

Na Balkanu su ovu vrstu liječenja prakticirali jedino Slovenci, a u Evropi su u apiterapiji vodeće Bugarska, Njemačka i Austrija. Ipak, podsjećamo kako je i u Bosni i Hercegovini već pokrenuta ova praksa kada je pčelar Ahmet Kahrić otvorio prvu api-komoru na području Unsko-sanskog kantona.

"Nisam siguran bavim li se ja pčelama ili one sa mnom"

Foto: Pixabay/keepps


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Api inhal centar Liječenje zrakom iz pčelinjaka Duška Slijepac Radaković Api komora Pčelarstvo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁