Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krajinamed
  • 27.08.2019. 14:00

Od male stolarske radionice do jednog od tržišnih lidera u proizvodnji košnica

Pčelarska zadruga "Krajinamed" je osnovana prije nešto više od dvije decenije, kada je pčelar Miloš Popović odlučio da za potrebe svog pčelinjaka proizvede nekoliko košnica.

Foto: Pixabay/ulleo
  • 286
  • 22
  • 0

Pčelarska zadruga "Krajinamed" je osnovana prije nešto više od dvije decenije, kada je pčelar Miloš Popović odlučio da za potrebe svog pčelinjaka proizvede nekoliko košnica. Danas je ovo jedna od najvećih zadruga u širem području Banje Luke.

"Velika ljubav prema drvetu i pčelarstvu pretočena je u košnice vrhunskog kvaliteta, koje su našle svoj put do domaćih, ali i inostranih kupaca, prvenstveno onih iz EU. Kako je potražnja rasla, tako je i Krajinamed širio svoje djelovanje, stalno prateći trendove modernog pčelarstva. Od male stolarske radionice, Krajinamed je stasao u jednog od tržišnih lidera u proizvodnji košnica, a u sastavu Krajinameda nastao je i Medeni kutak - specijalizovana prodavnica pčelarske opreme namijenjena potrebama pčelara, ali i korisnika pčelinjih proizvoda - meda, polena, propolisa, matične mliječi i kozmetike na bazi meda", pojašnjava Branislav Popović, Milošev sin, koji nastavio porodičnu tradiciju.

Branislav nam pojašnjava vrste proizvoda koje svojim radom stvara pčela.

Proizvodi koje pčela stvara svojim radom

"Med je slatka, aromatična, gusta tečnost koju proizvode medonosne pčele iz cvjetnog nektara, medne rose sa lišća četinara i listopadnog drveća, slatkih materija koje izlučuju sitni insekti ili od slatkog soka plodova nekih biljaka. Tako dobijen med pčele skladište u saću. Polen ili cvjetni prah je proizvod biljaka koji pčele sakupljaju. Ukus i boja polena zavise od biljke od koje potiču. Polen je izuzetno bogat hranljivim materijama, među kojima su bjelančevine, masti, enzimi, ugljeni hidrati, vitamini, mineralne materije, fermenti i druge aktivne komponente. Zbog toga je polen veoma koristan dodatak u liječenju mnogih oboljenja.

Mliječ je izuzetno hranljiva, gusta, mliječnobijela kremasta tečnost, karakterističnog mirisa, nakiselog i pomalo ljutog ukusa. Pčele radilice proizvode mliječ od cvjetnog nektara, polena i vode pomoću sekreta svojih žljezda. Tim mliječom one hrane larve pčela radilica i trutova prvih dana njihovog života, dok maticu hrane tokom cijelog perioda razvića i kasnije. Propolis je smolasta masa koju pčele radilice sakupljaju sa lisnih pupoljaka i sekretom svojih žljezda prerađuju. Propolis je mrkozelene do kafenozelene boje - vremenom postaje nešto tamniji. Karakteristične je arome i blago gorkog ukusa. Sastavljen je od smole, voska etarskih ulja i polena, a bogat je i mineralima, od kojih su najzastupljeniji gvožđe i cink", pojašnjava Branislav.

Miroslav Budiša napravio api komoru te poziva sve da dođu, a uslugu - ne naplaćuje!

Pčelarska zadruga “Krajinamed” radi na proširenju proizvoda i usluga kojim su se nametnuli i u pčelarskoj zajednici.

Počeli sa proizvodnjom najkvalitetnijih pčelinjih pogačica

"U proizvodnom pogonu na području opštine Laktaši izrađujemo košnice i ramove različitih vrsta i dimenzija, u drugom pogonu na području Banjaluke počeli smo sa proizvodnjom najkvalitetnijih pčelinjih pogačica i izradom satnih osnova za pčele, dok na našem pčelinjaku na Zmijanju medonosne pčele prikupljaju visokokvalitetan livadski med", dodaje Branislav.

Uz podršku USAID/Sweden FARMA II nabavili su opremu za proizvodnju košnica. Također, radili su i obuke pčelara iz lokalne zajednice, piše farmabih.ba.

"Mašine za obradu drveta znatno su ubrzale proizvodni process, što je povećalo obim proizvodnje. Imamo procesnu liniju za punjenje meda, te kontinuirano razvijamo našu ponudu. Pokrenuli smo obuku u sklopu koje se realizira rad sa nezaposlenim licima, kako bi pčelarstvo moglo postati izvor njihovih primanja. I to je važna poruka koja pokazuje da pčelari vode računa o zajednici i njenom napretku", zaključuje Popović.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Med Košnice Krajinamed Pčelarstvo Mliječ USAID/Sweden FARMA II

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]