Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Api komora
  • 23.08.2019. 14:00

Miroslav Budiša napravio api komoru te poziva sve da dođu, a uslugu - ne naplaćuje!

Udisanje vazduha iz košnica može pomoći pri liječenju mnogih bolesti, naročito kod respiratornih oboljenja, bronhitisa, astme, sinusa, infekcija, igrena itd., a sportistima povećava plućni volumen. Upoznajte nešto novo u pčelarstvu.

Foto: Danijela Plavšić
  • 2.109
  • 311
  • 0

Šta je to api komora? Mnogi nisu čuli za ovu novinu u grani poljoprivrede kao što je pčelarstvo. U cilju da odgovorimo na ovo pitanje, posjetili smo Pčelarsku kuću "Budiša" pčelara Miroslava Budiše i njegove porodice.

Prije dvadest godina Miroslav se počeo baviti pčelarstvom iz hobija počevši proizvodnju samo sa par košnica. Kako je vrjeme odmicalo, a iskustvo i sposobnosti rasle, rastao je i broj pčelinjih društava, a srazmjerno tome i kilogrami meda. Kako je odavno hobi prerastao u ozbiljan posao Pčelarska kuća "Budiša" dobijala je i dobija razna priznanja za svoj predan rad i kvalitet meda. Miroslav je član jednog od tri Udruženja koja su prisutna u Brčkom - Udruženje pčelara Brčko. Godišnje proizvede oko 1.000 kg meda. U kvalitet meda ove kuće uvjerili su se mnogi kupci koji mu se ne rjetko vraćaju čak i iz inostranstva. Osim meda proizvode i polen, propolis, matičnu mliječ, matice, rojeve, vosak, a nedavno je otvorio i Api komoru. 

vf
Mirosla Budiša godišnje proizvede oko 1.000 kg meda

Profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke - Katedra za pčelarstvo, doc.dr.sc. Goran Mirjanić iznio je svoj stav u vezi api komore.

Api komora pomaže pri liječenju respiratornih bolesti

"Raduje me činjenica da pčelari u svojoj ponudi osim drugih gotovih proizvoda imaju i još jedan novi proizvod -  api komoru, odnosno inhaliranje vazduhom iz košnica i da stanovništvo može još na jedan nov način da uživa u blagodetima koji pčela pruža. Na ovaj način pčelari mogu da dodatno povećaju izvor prihoda ili da dodatno promovišu svoje gazdinstvo. Ono što je bitno napomenuti i posebno istaći da inhalacija na ovaj način ne liječi potpuno respiratorne bolesti već samo može pomoći pri njihovom liječenju, ublažiti tegobe. Api inhalirane se može dodatno primjeniti  uz već postojeće terapije humane medicine i svakako uz konsultaciju doktora porodične medicine. I sam boravaki neposredno kod košnica i rad sa pčelama ublažava tegobe koje izazivaju respiratorna oboljenja, to znaju najbolje pčelari koji su bolovali od istih".

Naučna medicina je ustanovila da je udisanje vazduha iz košnica pčela korisno za ljudsko zdravlje. Budiša je drugi pčelar koji je napravio Api komoru, na području Brčkog, i pruža građanima priliku da besplatno bez novčane nadoknade koriste ovu komoru.

Prva Api komora je napravljena na području sjevero-istočne Bosne u aprilu ove godine u Tuzli. 

Api komora ima humanitarni karakter

Api komora, po evropskom standardu, treba da je izgrađena od prirodnog materala kao što je i kod Budiša. Unutar objekta se nalaze pčelinje košnice u ovom slučaju tri košnice u kojima pčele normalno obavljaju svoju funkciju skladištenja meda u saće.

vf
Api komora mora biti od prirodnog materijala

Vazduh iz košnice se udiše putem specijalno ugrađenih disaljki za tu namjenu koje su direktno spojene na košnicu. Vazduh iz košnice ima primjese meda, polena, matične mliječi i voska. Ovaj vid liječenja koristan je u ličenju respiratornih organa. Pomaže liječenju bronhitisa, alergija, astme, infekcija usne šupljine, infekcija respiratornog trakta, migrena, oboljenja sinusa, a koristan je i kod podizanja imuniteta, poboljšava opšte psihofizičko stanje organizma, kardiovaskularnih bolesti, stresa, depresije, tokom oporavka nakon moždanog udara.

"Osim što api inhalacije pomažu kod liječenja respirtornih oboljenja, api inhalacije se preporučuju sportistima radi povećanja plućnog volumena. Api komora ima humani karakter tako da se usluge ove komore ne naplaćuju pa - dođite i posjetite nas", naglašavaju iz Pčelarske kuće "Budiša".

"Ovim putem želim pozvati sve zainteresovane da posjete tradicionalni Sajam meda i pčelinjih proizvoda koji će se održati u Brčkom od 12. do 14. septembra. Bićemo na raspolaganju dati bilo kakve informacije o Api komori", istakao je Miroslav za Agroklub.


Fotoprilog


Tagovi

Pčelarska kuća "Budiša" Api komora Pčelinji proizvodi Pčelar


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]