Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Matična mliječ
  • 23.11.2020. 16:00

Matičnu mliječ uzimajte od provjerenih pčelara jer je nestručno rukovanje čini štetnom

Stvaraju je mlade pčele radilice, a nutricionisti smatraju da je savršena hranjiva namirnica. Zahvaljujući svom bogatom sastavu, ona je i izuzetno ljekovita.

Foto: Bigstock/Kosolovskyy
  • 125
  • 42
  • 0

Matična mliječ je izvanredan pčelinji proizvod koji se dobija direktno iz košnice. Sadrži mnogobrojne korisne materije koje izuzetno povoljno djeluju na ljudski organizam. Nutricionisti za nju kažu da je najbolja namirnica koja nas hrani, liječi i oporavlja cjelo tijelo.

Proizvod mladih pčela radilica

Nastaje kao produkt mladih pčela radilica. One proizvode matičnu mliječ od polena, cvjetnog nektara i vode i izlučuju je kroz svoje žlijezde. Osnovna namjena ovog pčelinjeg proizvoda je ishrana matice. Obične radilice ne jedu matičnu mliječ i žive tek nekoliko mjeseci. Za razliku od njih pčelinja matica živi preko pet godina zahvaljujući ishrani matičnom mliječi. To govori kakvo je njeno djelovanje na zdravlje i dugovječnost. Po sastavu je kremasta, gusta tečnost mliječno bijele boje.

Zbog čega je matična mliječ tako cijenjena?

Takođe je bogata mnogim korisnim i ljekovitim materijama. Sadrži razne vitamine, minerale, mnogobrojne aminokiseline, ugljikohidrate, materije slične hormonima, bjelančevine i brojne druge. U njenom sastavu mogu se pronaći svi vitamini, a odlikuje se posebno visokim udjelom vitamina B5 i B6, za koje se smatra se da je najveći u odnosu na sve druge namirnice.

Malo je riječi koje bi opisale svu njenu ljekovitost. Međutim, kada je kupujete, neka to bude od provjerenih pčelara. Na njen kvalitet i ljekovitost djeluju razni faktori. Veoma je važno poznavati: starost, područje pčelarenja, kako je sakupljana, čuvana i kako se upotrebljava. Svi ti podaci su pokazatelji da li se radi o kvalitetnom proizvodu. Matična mliječ je osjetljiva namirnica i pčelar treba imati znanje i iskustvo u sakupljanju i čuvanju. Nestručna manipulacija rezultiraće nekvalitetnim pa čak i štetnim proizvodom.

Višestruki benefiti njenog korištenja

Ona obezbjeđuje miran san, smiruje nervozu, jača organizam i poboljšava imunitet. Kod sportista i bolesnih, pomaže kod oporavka. Pomaže u eliminaciji slobodnih radikala i raznih otrova iz organizma. Smanjuje probleme tokom meno i andropauze. Koristi se kod problema sa raznim oboljenjima, od neuroze pa do tumora. Onkološki pacijenti lakše podnose hemoterapiju i zračenja. Kao i sve prirodne preparate i nju je preoporučljivo koristiti u dogovoru sa svojim liječnikom.

Haris Redžić: Jedni smo od vodećih proizvođača matične mliječi u BiH

Jedan od načina primjene je da se pomiješa sa medom i tako se iskoristi ljekovito djelovanje oba pčelinja proizvoda. Zatim se može nakapati direktno ispod jezika. Na taj način se brzo apsorbuje i ulazi direktno u krvotok. Takođe se može koristiti rastvorena u 20% ili 40% alkoholu u vidu tinkture.

Različite su mogućnosti upotrebe matične mliječi, a danas postoje i mnogobrojni proizvodi na njenoj bazi. U prodaji se mogu pronaći razni sirupi, mješavine sa medom, ljekovitim biljem, razne tinkture, bombone, kreme i brojni drugi


Tagovi

Matična mliječ Pčele radilice Pčela matica Provjereni pčelari Ljekovito djelovanje Pčelarski proizvod Ljekovito bilje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.