Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Broj košnica
  • 19.05.2023. 15:00

Koliko miliona košnica ima EU? Jedna zemlja prednjači

U 2020. je zabilježeno 8,1 milion košnica. U Eurostatu ističu da je ovo samo dio ukupnog broja, jer popis poljoprivrede bilježi samo košnice na farmama

Foto: Depositphotos/Kerkezz
  • 102
  • 6
  • 0

Evropska komisija je još u aprilu odgovorila na inicijativu evropskih građana "Spasimo pčele i poljoprivrednike!" navodeći da je prioritet usvojiti i na vrijeme provesti prijedloge o održivoj uporabi pesticida i obnovi prirode. Prepoznata je važnost oprašivača u poljoprivredi kao ključnog sredstva za osiguranje prehrambene sigurnosti EU-a u borbi protiv gubitka bioraznolikosti. 

Puno je više od 8,1 miliona košnica?

U Evropskom statističkom uredu, Eurostatu, su povodom Svjetskog dana pčela, kojeg obilježavamo sutra, 20. maja, objavili podatke o broju košnica na farmama EU. 

Smanjiti upotrebu pesticida za 80 posto do 2030. - stigao odgovor Komisije

Prema njihovim podacima, u 2020. ih je bilo 8,1 milion. Ističu da je ovo samo dio ukupnog broja, jer popis poljoprivrede bilježi samo košnice na farmama. Naime, u nekim zemljama, poput Njemačke, košnice se ne smatraju dijelom farmi. 

Rumunija prednjači 

Na nacionalnom nivou, Rumunija ih je imala 1,5 miliona, više od bilo koje druge zemlje EU-a. Italija i Grčka broje dodatnih 1 milion, a Španija i Bugarska, svaka po 900.000 te Portugal sa 700.000 imaju sljedeći najveći broj košnica na farmama. 

Izvor: Eurostat

Pčele se drže u cijeloj EU, a oprašuju širok raspon usjeva koji se uzgajaju kako u toplijim, tako i hladnijim podnebljima. U svom saopćenju navode kako su ovi oprašivači u stanju preživjeti hladniju klimu prezimljavajući u svojim košnicama, trošeći zalihe meda.

Broj po regijama

Najveći broj košnica na farmama u bilo kojoj regiji pronađen je u španskoj regiji Extremadura (300 220), a slijedi je portugalska Norte (257 040). 

Broj košnica po regijama potražite na interaktivnoj karti na ovom linku 

Rumunska regija Nord-Vest (250 510) zabilježila je treći najveći broj. 


Tagovi

Broj košnica Košnice EU EU pčelarstvo Košnice na farmama Rumunjska Zaštita pčela


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]