Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove mjere
  • 01.03.2022. 16:00

Kamioni za prijevoz pčela registrovat će se samo jednom u RS

Poticaji za pčelare su u posljednje tri godine udvostručeni. U 2018. su iznosili oko 500.000 KM, a danas 1,1 mil KM godišnje

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 392
  • 94
  • 0

Broj pčelara u Republici Srpskoj je u porastu. U ovom bh. entitetu trenutno je registrirano 4.500 njih te 210.000 košnica. Resorni ministar Boris Pašalić, obećao je da će Vlada RS u narednom periodu raditi na novim mjerama i povećanju poticaja u ovoj oblasti, koja je zakonski regulirana od 2010. godine. 

Poticaji su rasli i u proteklom periodu te su u posljednje tri godine udvostručeni. U 2018. su iznosili oko 500.000 KM, a danas 1,1 mil KM godišnje. Ministar je istakao da su usvojene i nove mjere za pčelare.

"Osigurane su investicije pčelarima za nabavku opreme gdje vraćamo određeni procenat, dok je s Ministarstvom unutrašnjih poslova dogovoreno da se kamioni za prijevoz pčela registruju samo jednom, a ne svake godine", naveo je Pašalić nakon regionalne konferencije "Uticaj klimatskih promjena na sektor pčelarstva u regiji i mogući odgovori"

Sadnja medonosnog bilja

On je rekao da je razgovarao s predstavnicima sektora šumarstva i Šumarskog fakulteta i zatražio da se prilikom pošumljavanja uvijek planira jedan procenat medonosnog bilja i to će biti ozvaničeno krajem marta.

Mart je najkritičniji mjesec za pčele - šta se mora uraditi?

Veliku podršku ovoj manifestaciji pružio je program IFAD, a ove godine su realizirani ‘startap paketi’ za mlade pčelare za koje je odvojeno blizu 250.000 KM dodatnih sredstava iz IFAD programa jer je cilj da se pčelarstvom bave mladi”, dodao je.

Klimatske promjene

Ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar ističe kako je veoma značajno da se razgovara o uticaju klimatskih promjena na pčele. Slovenija ima dugu tradiciju pčelarstva i znanje iz te oblasti želi da podijeli u regionu, pogotovo zato što njegova zemlja podržava evropski put zemalja Zapadnog Balkana. Sedar je rekao da je poruka pčelara “mir i stabilnost i to je ono što je potrebno i danas”.

Predsjednik Saveza pčelara Slovenije Boštjan Noč kaže kako je neophodno donijeti rješenje kada je riječ o uticaju klimatskih promjena kako bi "pčelama bilo lakše".

"Danas pčela bez pčelara ne može preživjeti i to je veoma zabrinjavajuće", upozorio  je Noč. 

Admir i Raza prave košnice za koje tvrde da su bolje od industrijskih

S njim su saglasni i pčelari iz regiona ističući kako su klimatske promjene jedan od najtežih i najopasnijih problema za pčelare.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Med Pčelari Boris Pašalić Boštjan Noč Damijan Sedar


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.