Prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, ova bi kemikalija mogla djelovati na bakterije u probavnom sustavu pčela i tako ih činiti preosjetljivima na infekcije, a to bi moglo uticati na njihovu brojnost.
Glifosat je ponovo u fokusu, ovoga puta znanstvene rasprave. Naime, nova studija je pokazala kako bi ovaj, najkorišteniji herbicid koji je u širokoj upotrebi još od 1973. godine, mogao biti štetan za pčele!
Podsjetimo, krajem novembra prošle godine, na prijedlog Evropske komisije, nakon što je dovedeno u pitanje korištenje ovog herbicida za kojeg se smatra da štetno utječe na ljude i životinje, obnovljena je dozvola korištenja glifosata u Evropskoj uniji na još pet godina.
Nakon toga, početkom ove godine, odobren je zahtjev za osnivanjem posebnog odbora za analizu i procjenu postupka atuorizacije pesticida u EU, a koji će razmatrati spomenutu dozvolu u idućih pet godina. Možda najnovija studija pomogne u analizi i procjeni.
Prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), ova bi kemikalija mogla djelovati na bakterije u probavnom sustavu pčela (tzv. mikrobiom) i tako ih činiti preosjetljivima na infekcije, a to bi moglo uticati na njihovu brojnost. Poznato je već duže vrijeme kako je zdrav mirkobiom ključan za imunitet životinja i ljudi.
Ako se ovo istraživanje pokaže točnim, u problemu su i proizvođači glifosata, ali i poljoprivrednici, s obzirom da je ranije utvrđeno da pčelama štete neonikotinoidi, najrašireniji insekticidi na svijetu.
"Trebamo bolje smjernice za upotrebu glifosata, osobito kada govorimo o izloženosti pčela toj kemikaliji, posebno sada kada se tvrdi da herbicidi ne oštećuju pčele", rekao je Erick Motta, jedan od voditelja istraživanja na University of Texas (UT) u Austinu, navodi UTNews.
Istraživači su izložili pčele glifosatu na poljima usjeva, dvorištima i putevima. Leđa su im označili točkama kako bi ih mogli pratiti kada ih ponovo uhvate. Tri dana kasnije, primijetili su da herbicid značajno smanjuje zdravu mikrobinu crijeva. Od osam dominantnih vrsta zdravih bakterija u pčelama izloženima glifosatima, utvrđeno je da su četiri vrste oslabljene. Najteže pogođene bakterijske vrste, Snodgrassella alvi, kritični su mikrobi koji pčelama pomažu probaviti hranu i brane ih od patogena.
Na temelju ovih istraživanja, poljoprivrednicima, krajobraznim arhitektima i vlasnicima kuća, preporučeno je da izbjegavaju raspršivanje herbicida na bazi glifosata na cvjetnim biljkama koje inače posjećuju pčele.
Prije više od desetljeća košnice američkih pčelara desetkovani su neobjašnjivim pojavama. Misteriozno je nestalo na milione pčela, a takve su se pojave znale događati i na našim prostorima. Ovaj fenomen veže se uz upotrebu pesticida ili antibiotika, gubitak staništa, ali i bakterijske infekcija. Ova najnovija studija dodaje i herbicide kao mogući faktor koji doprinosi takvoj pojavi.
Tagovi
Autorica