Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 31.01.2022. 17:00

Februar u pčelinjaku - koji nas poslovi čekaju u prevrtljivom mjesecu?

Bespotrebno ili dugotrajno otvaranje košnice u februaru može u najboljem slučaju izazvati prehladu vašeg novog legla, a to ne želite svojim pčelama

Foto: Depositphotos/ IreneFox1
  • 790
  • 25
  • 0

Februar je u našim krajevima prevrtljiv mjesec. Padavine su u njemu uglavnom u obliku snijega, a ponekad u kopnenim krajevima temperature za sunčanih dana mogu biti prilično visoke, posebno kako se bliži kraj tog mjeseca.

Takve toplije zimske dane viših dnevnih temperatura iznad 15°C bez vjetra možemo iskoristiti za mirnu kontrolu, premještanje okvira sa zalihama meda i nadopunu zaliha hrane ukoliko smatramo da u ih u određenoj košnici nedostaje.

Mladi stručnjak za pčele razvio svoju metodologiju rada

To naravno, ako se pokaže kao potreba, treba odraditi brzo, ali lagano i bez nepotrebnog uznemiravanja zajednice. Sve potrebne stvari uostalom kao i uvijek trebaju nam biti uvijek pri ruci, kako se ne bi dogodilo da moramo nekoliko puta otvarati i zatvarati košnicu ili je ostaviti otvorenu u potrazi za pogačom ili nečim drugim što može dovesti do nepotrebnog hlađenja legla, ali i do grabeži. Tu praksu uostalom treba primjenjivati tokom cijele godine.

Prerano je za procjenu zimskih gubitaka 

Pčele odnosno matica poznato je, već u januaru počinje s laganim polaganjem jajašca tako da u slučaju potrebe za eventualnim otvaranjem košnice to treba također imati stalno na umu. Bespotrebno ili dugotrajno otvaranje košnice u februaru može u najboljem slučaju izazvati prehladu vašeg novog legla, a to ne želite svojim pčelama.

Iako mnogi to rade u drugom mjesecu, još je bez obzira na sveprisutne klimatske promjene rano ocjenjivati eventualne zimske gubitke pčelinjih zajednica. Taj dio odradit ćemo otprilike od sredine do kraja marta. Međutim, sad je vrijeme da počnemo s ozbiljnijim pripremama za radove u sljedećem mjesecu.

Obavimo li užičavanje okvira, nećemo nimalo pogriješiti, a krajem februara možemo bez ikakve brige početi i s uređenjem te postavljanjem higijenskih pojilica. Njih na pravom pčelinjaku nikad ne smije nedostajati. Naime, kod pojilica vrijedi pravilo: Više je bolje.

Možemo također tokom februara početi s pripremom rezervnih podnica i nastavaka ukoliko pčelarimo sa LR košnicama. Zamjena podnica i dodavanje novih nastavaka u martu, kad obično te poslove u pčelinjaku obavljamo, ići će mnogo brže.

Dezinfekcija košnica i pčelarske opreme - kada i kako ju obaviti?

U drugom mjesecu, osim pčelinje opreme poput nastavaka, okvira, dimilica i drugog koja se ne nalazi direktno na pčelinjaku, svakako treba pregledati i servisirati ostalu opremu recimo kosilice, grablji, lopata i ostalog pribora za uređenje okoline vašeg pčelinjaka.

Također ovisno o tome širite li ili smanjujete pčelinjak možete početi razmišljati kod kojeg proizvođača matica ćete tokom godine nabavljati nove ili ćete jednostavno iste uzgojiti na vlastitom pčelinjaku. Poznat je nedostatak naših uzgajivača - manjak kvalitetnih pčelinjih matica tokom sezone kad se iste mijenjaju.

Svaka košnica bi trebala imati minimalno još dva spremna nastavka prije sezone. Ukoliko dakle imate 50 košnica što je otprilike neki prosjek kod nas, trebate imati pripremljeno minimalno još 100 nastavaka i barem 20-30 podnica iako je bolje za 50 košnica da imate 50 rezervnih očišćenih spremnih podnica što vam kad krene sezona može olakšati sam rad.

Unutrašnje i vanjsko održavanje košnice

Iznutra košnica može i smije biti tretirana isključivo brenerom, pčelinjim voskom, ili propolisom. Dezinficiranje košnice vrši se isključivo izvorima topline (vatra ili vrela voda), lužinama koje dobijemo otapanjem kaustične sode ili čistim alkoholom. Nikakva druga tretiranja iznutra niti su potrebna niti bi ih trebalo upotrebljavati. To se kao prvo prije svega tiče zdravlja vaših pčela, ali i budućih proizvoda iz te košnice.

Kada je u pitanju vanjsko održavanje, jedino prirodna, ekološki sigurna i nesintetička vanjska obrada trebala bi biti prioritet za ispravno održavanje svake vaše košnice. Pogrešno je uvjerenje pojedinih pčelara da debeli slojevi raznoraznih boja i lakova (neprovjerene kvalitete) efikasno štite vašu košnicu izvana. Stari su majstori nekad kao zaštitu drva upotrebljavali samo plamen jer uostalom drugo niti nisu imali na raspolaganju. Primjeri sto, dvjesto godina starih rezbarija na dvorcima koje nikad nisu bile ničim tretirane dokazuju da je plamen efikasna zaštita za drvo. Ukoliko baš treba pčelinjak izgledati kao krilo neke šarene vrste papagaja koristite ekološke boje isključivo provjerenih proizvođača. Lako se i jednostavno nanose pčelama ne smetaju, a vaše će košnice biti zaštićene. Danas takvih boja ima mnogo i dostupne su svakom.

Održavanje košnica ne odnosi se samo na bojenje i dezinfekciju. Podnica u sezoni nosi velik teret i ukoliko popusti propustili ste sezonu uz upitan opstanak vaše pčelinje zajednice. Dakle, iako se u literaturi ne spominje, održavanje nastavaka i podnica podrazumijeva i kontrolu čvrstoće. Za ovaj zahvat trebat će vam čekić i čavlići. Profesionalne klamarice mogu ih zamijeniti, ali one dobre su preskupe i neisplative. One lošije uglavnom jeftinije i slabije ne zadovoljavaju te na njih niti ne pomišljajte. Taj zadnji dio, sa čekićem i čavlićima, ukoliko koristite plastične podnice zaboravite jer je nepotreban.


Tagovi

Pčelinjak Radovi u pčelinjaku Februar u pčelinjaku


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.