Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pčela
  • 29.09.2022. 15:00

EU će zabraniti uvoz proizvoda koji sadrže dva neonikotinoidna pesticida?

Riječ je o klotianidinu i tiametoksamu, dva neonikotinoidna pesticida za koje Evropska agencija za sigurnost hrane kaže da predstavljaju visok rizik za oprašivače

Foto: Ranka Vojnović
  • 121
  • 8
  • 0

Vlade država članica Evropske unije složile su se prijedlogom Evropske komisije da se smanje ograničenja ostataka (rezidua) za dva pesticida koja štetno djeluju na oprašivače, prvenstveno pčele. Ova će odluka najviše uticaja imati na poljoprivredne proizvođače koji namjeravaju da izvoze hranu i stočnu hranu u EU, prenosi Reuters.

Riječ je o klotianidinu i tiametoksamu, dva neonikotinoidna pesticida za koje Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) kaže da predstavljaju visok rizik za oprašivače.

Njihova je upotreba na otvorenom u EU zabranjena još 2018. godine, zajedno s imidaklopridom. No, neke su zemlje dale odobrenje za korištenje kod uzgoja šećerne repe. Proizvođači su praksu opravdavali tvrdnjom da ostaci nestanu prije berbe. 

Francuski stručnjaci odredili alternative neonikotinoidima

"Upotreba ova dva neonikotinoida je već ukinuta u EU. Pravimo dalji korak, doprinoseći tranziciji ka održivim sistemima ishrane", rekla je Stella Kyriakides, povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane EU.

Novi zakon će nastojati da se ostvari cilj EU o ekološki prihvatljivijoj poljoprivredi. Istovremeno je potrebno poštovanje njenih obaveza prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.


Tagovi

Ostaci pesticida Neonikotinoidi Klotianidin Tiametoksam Zaštita oprašivača Pčele


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]