Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijave u toku
  • 23.05.2022. 16:30

Društvo "Naše ptice" donira pet električnih ograda za zaštitu pčelinjaka

Električne ograde dolaze od proizvođača iz EU. Uz električni štitnik, pet dobitnika donacije dobit će i prateći materijal za puštanje električne ograde u pogon

Foto: Depositphotos/mac_sim
  • 173
  • 56
  • 0

Često na mjestima gdje se imanja ljudi preklapaju s područjima rasprostranjenosti velikih zvijeri dolazi do oštećenja imovine. To je slučaj i s košnicama u Bosni i Hercegovini. Tim povodom, Ornitološko društvo "Naše ptice" donira pet profesionalnih električnih ograda za zaštitu košnica od smeđeg medvjeda.

"Ovim putem pozivamo sva registrirana poljoprivredna gazdinstva koja se bave pčelarstvom da se prijave. Prijave se mogu slati do 31. maja do 12:00 sati. Nakon ocjene pristiglih prijava, komisija će odabrati pet domaćinstava kojima će donirati po jednu profesionalnu električnu ogradu", objavljeno je na ptice.ba.

Uvjeti prijave:

  • registrirana poljoprivredna gospodarstva koja se bave pčelarstvom
  • minimalno 50 košnica
  • da su gospodarstva pretrpjela štetu od smeđeg medvjeda u prethodnih pet (5) godina, koja je prijavljena nadležnim institucijama (priložiti dokaze)
  • da su pčelinjaci na neki način povezani s projektnim područjem u BiH (Nacionalni park Sutjeska i Park prirode Blidinje).

Prema važećem zakonodavstvu, kako je istaknuto, osobe koje bi potencijalno mogle na svom posjedu pretrpjeti štetu od strogo zaštićenih vrsta, dužne su o svom trošku poduzeti sve zakonom dopuštene radnje i zahvate radi očuvanja svoje imovine, sprječavanja štete i ostvarivanja prava na naknadu štete, ako se to dogodi.

Zaštita velikih zvijeri, zbog brojnih socio-ekonomskih izazova, proces je koji se ne može oslanjati samo na prirodne nauke. Očuvanje populacije smeđeg medvjeda uveliko ovisi o ljudskoj toleranciji ove vrste. Ornitološko društvo "Naše ptice" će, poručuju, nastojati dati svoj doprinos kako bi se spriječila šteta na pčelinjacima od strane smeđeg medvjeda.

"Uzajamnom podrškom nastojimo postići zajednički cilj koji se temelji na uvjerenju da je moguće unaprijediti suživot čovjeka i medvjeda", navode u svojoj objavi.

Po med kod Remzije i Hasede Ramić osim kupaca, redovno svraća i grmečki medvjed

Električne ograde dolaze od proizvođača iz EU koji uspješno posluje na evropskom tržištu više od 30 godina. Uz električni štitnik (PREMIUM klasa, ECO tehnologija, posjeduje certifikat za sigurnost ljudi, životinja i okoliša), pet dobitnika donacije dobit će i prateći materijal za puštanje električne ograde u pogon: žicu, izolatore, konektore, zatezači, uzemljenje itd.

Popunjene prijave možete poslati na e-mail: naseptice@hotmail.com.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčele Košnice Pčelarstvo Mrki medvjed Naše ptice Električne ograde Donacija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.