Dodavanjem soli svake godine osiromašujemo zemljište. Dolazi do njegovog zbijanja. U takvoj sredini pogoršani su uslovi za rast kultura koje uzgajamo
Upotreba soli u zaštiti biljka, a posebno prekomjernih količina, je postala prava pošast posljednjih decenija. Ona može da bude pomoć, ali ako se dozira i primjenjuje u minimalnim količinama i na adekvatan način.
Međutim, svjedoci smo da je postala "rješenje" za sve baštovanske probleme. Ako imaju problem u bašti, cvijetnjacima s puževima, insektima, krticama, biljnim bolestima ljudi je nemilice koriste. Dodatni problem je što je jeftinija od drugih sredstava i što s njom ima najmanje rada. Nebrojeno puta čujem da što više soliš baštu to su biljke bolje, plodovi krupniji. Da li je zaista tako?
I pored toga što je neutralna kada padne na zemlju, zbog djelovanja vode i mikroorganizama dolazi do njene razgradnje i nastaje hlorna kiselina. Ona povećava kiselost zemljišta i reaguje s brojnim neophodnim mineralima, biljnim hranivima, koji postaju nedostupni.
Dodavanjem soli mi svake godine osiromašujem zemljište. Dolazi do njegovog zbijanja. U takvoj sredini pogoršani su uslovi za rast kultura koje uzgajamo. Nesvjesno od naše plodne bašte stvaramo "zbijenu" pustinju. Najveći problem pogrešne upotrebe je u plastenicima.
Najčešće se koristi za suzbijanje puževa, lukove muhe, svega što dovodi do slabog usjeva luka.
Kod puževa izaziva dehidrataciju i djeluje dok kiša i vlaga ne rastope nanijeti sloj soli, a kada se rastopi dospijeva u zemljište i to je problem. Kako se mora često obnavljati, povećavamo količinu i stvaramo neplodnu površinu. Za lukovu muhu je bolje koristiti blagi rastvor, ako baš morate da je koristite jer ima drugih prirodnih metoda za suzbijanje ove štetočine. Rastvor se može primijeniti do dva, najviše tri puta u toku godine. Dovoljno je da u 10 l vode rastvorite 200 g soli, dobro promiješajte i tretirajte usjev luka.
Pretjerana upotreba soli će samo pogoršati stanje usjeva. Listovi se suše, glavice propadaju. Ljudi to pripisuju larvi lukove muhe, ali je pravi uzrok prevelika količina soli. Nije rijedak slučaj da u praksi nailazim na bijele gredice, zemlja je prekrivena debelim slojem. Ovdje nije slučaj što više, to će biti bolje. Neće. Stvarate problem ove, ali i sljedećih godina. Takva zemlja praktično postaje neupotrebljiva za uzgoj povrća i drugog bilja.
Takođe, često se susrećem s praksom tretiranja paradajza, krompira, paprike jakim rastvorom. Umjesto da se riješi problem bolesti, štetočine ili hraniva pribjegava se neprovjerenom savjetu samo zato što je neko rekao da je to dobro. Plodovi paradajza, krastavca, dinje i paprike neće postati slađi, ukusniji. Biljka neće formirati više plodova.
Ili kao što sam čula komentar mojih dragih komšinica kada su ih savjetovali da koriste u bašti: "Jedi samo so, pa da vidimo hoćeš li napredovati." Isto je i za biljke. Njima je potrebna samo kada su na vašem tanjiru da bi vama jelo bilo ukusnije. Nema šta da traži u bašti.
Tagovi
Autorica