Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 19.03.2023. 13:30

Raste brzo, rađa dugo: "Zlatna jabuka" iz starih legendi

Zreo plod nije za jelo, jer je izuzetno oporog ukusa. Međutim, prerađen, postaje pravi specijalitet, omiljeni slatkiš ili osnova za rakiju koja osvaja medalje.

Foto: Depositphoto/Mihail_P
  • 1.233
  • 102
  • 0

Mirisna dunja, omiljeno voće ovih krajeva, potiče sa Kavkaza odakle se proširila po Evropi i Aziji. U Iranu i Jermeniji još uvijek raste u prirodi. Gaji se više od 4.000 godina i bila je poznata u antičkoj Grčkoj i Rimu. Od nje potiče legenda o "zlatnim jabukama" iz grčke mitologije koje su se poslije proširile u bajke većine evropskih naroda. Raste brzo, rađa dugo, voli sunce i planinske strane zaštićene od vjetra, a ako mraz ne zahvati krupne atraktivne cvjetove, ubrzo se zameću tvrdi mali plodovi sa snažnom korom.

Kitnikez, sulc ili sir od dunje

Prema starim i novim podacima, prva u svijetu po proizvodnji dunje je Turska. Poljoprivrednici rado gaje ovu voćku jer je upotrebljiva za razne svrhe i cijenjena. Od nje se pravi kompot, pekmez, žele, sok i velike količine rakije dunjevače koja se smatra znakom osobitog bogatstva i uspješnosti poljoprivrednog domaćinstva.

Najljepše je slatko (foto: Gordana Vila)

Nije "izdašna", ne daje mnogo rakije, što utiče da ima visoku cijenu na tržištu. Dunjevača, ako je dobro pripremljena, osvaja zlatne medalje na sajmovima još od kraja devetnaestog vijeka, a služi se u kućama prilikom proslave velikih praznika.

Svjež plod se ne jede, jer je vrlo oporog ukusa, ali, koristio se vijekovima u selima pa i u gradovima kao prirodan osvježivač vazduha, koji se stavlja na ormar ili u škrinju s odjećom. Od ovog voća se pravi i specijalitet "kitnikez" to jest gusto skuhan sulc ponekad obogaćen orasima, nazvan prema iskvarenom izgovoru njemačkog izraza "sir od dunje". Kitnikez se stavlja u "modle" (metalne oblike) pa se dobija zdrava poslastica koju rado jedu svi u hladnijem dijelu godine.  

Za lijek list, plod i sjemenke

Ljekovitost ovog voća poznata je od antičke medicine, pa je razumljivo već vijekovima bila poznata i seljaštvu koje gaji dunju. Za lijek su se koristili list, plod i sjemenke. Od lista se kuha čaj, snažne crvene boje, koji se smatra kao lijek protiv crijevnih infekcija. Sokom liječili su jak kašalj, astmu i dijareju, koja je u davna vremena, bez ikakvog ljekara i apoteke u blizini, mogla da bude smrtonosna. Pečen ili kuhan plod služio je za liječenje upala crijevne i želudačne sluzokože i za "jačanje krvi". Čaj od sjemena služi protiv nesanice i zapaljenja desni, a sluz iz sjemena za liječenje opekotina i dekubitusa.

Savremena medicina je sa svoje strane potvrdila da je dunja prava "vitaminska bomba" jer sadrži vitamine C, A, B1, B2, niacin i B17 (amigdalin), značajne količine tanina, pektina, kalijuma, cinka, karotina, magnezijuma, natrijuma, bakra i gvožđa, vrlo malo kalorija i masnoće, proteine i ugljene hidrate, zbog čega je pogodna za sve tipove ishrane. 

Ukusna i ljekovita (foto: Nemanja Radišić)

U narodnom vjerovanju, ova voćka je naročito ljekovita kad se pokloni bolesniku iz čistog prijateljstva i naklonosti. Pjesme spominju "žute dunje za rose ubrane" koje djevojka nosi kao ponudu momku, a također i običaj da zaljubljeni jedno drugo gađaju dunjama izražavajući tako naklonost. Ona je kod seljačkog stanovništva predstavljala plod ljubavi i zdravlja koji se poklanja dragim ljudima. U nekim selima njihovo poklanjanje još znači poziv u goste ili na slavlje.

Žensko ime Dunja ne izlazi iz običaja, i danas se daje djevojčicama. Bajanja protiv bolesti u bilješkama etnologa često sadrže stih o "dunjinom listu" koji rastjeruje bolesti (žuticu, na primjer), uroke i zle čini. Njom su seljaci pokušavali da izliječe zagnojene zanoktice, stečene obično pri sječenju drveta i druge povrede, pri čemu je u liječenju značajno pomagala i dunjevača i to prepečenica, za spoljnu i "unutrašnju dezinfekciju". 


Povezana biljna vrsta

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cvate (krajem aprila ili početkom maja) i zato vrlo rijetko strada od kasnih proljetnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovito rađa (što nije slučaj s... Više [+]

Tagovi

Dunja Dunjevača Narodna predanja Zlatna jabuka Legenda List od dunje Ljekovitost dunje Sjemenke dunje


Autorica

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorica tri romana i pjesnikinja u ilegali. Surađivala je s raznim redakcijama i portalima. Poseban interes pokazuje za život žena na selu.