Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika
  • 09.10.2022. 13:30

Poboljšava svako jelo, testira muškarce, a i čuva od uroka?

Drevni narodi su je koristili da premažu vrhove strijela, a onda su počeli da je jedu i tako je i do danas.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 302
  • 38
  • 0

Paprika, omiljeno povrće ovdašnjih poljoprivrednika i njihovih mušterija, djeluje toliko domaće, kao da je oduvijek bila tu. Njeni plodovi, od najsvjetlije žute preko zelene, narandžaste do izrazito crvene boje, ljuti ili slatki, "roge", "šilje", babure, koriste se u raznim jelima, od čorbe do salate, svježi, suhi, blanširani, pečeni, ukiseljeni, mogućnosti su neiscrpne. Omiljeni je sastojak raznih đuveča, sataraša, musaka i pindžura.

Ajvar ne može da se pravi bez paprike. Složene u tegle u turšiji tokom zime zadovoljavaju ljudsku potrebu za salatom. Pune se mljevenim mesom ili sirom, negdje se i pohuju. Sitna aleva, ljuta ili slatka, začinjava većinu jela ovdašnje trpeze. Poljoprivrednici koji proizvode papriku ne mogu da se požale na potražnju, jer ovaj plod uvijek ima kupce.

Toliko ljuta, da nije bila za jelo

Omiljena namirnica ima za sobom dugu i zanimljivu historiju, koja dovodi u zabunu čak i historičare. Prema nekim izvorima, stigla je iz Amerike, u doba španskih osvajanja. Po drugim, donijeli su je Turci u sedamnaestom vijeku, po trećim - stigla je preko Mađarske. Antički Rimljani su koristili neku vrstu sitne crvene paprike, uvezene iz Indije, koja je na tržištu dostizala cijenu zlata, jer je smatrana vrstom bibera. U Meksiku su pronađeni fosili divlje plodove stare 7.000 godina, u Peruu ovo povrće je korišteno u ishrani prije 3.000 hiljade godina.

Jedne od najljućih papričica raste i u Srbiji (foto: Biljana Nenković)

U Africi od davnina samoniklo raste jedna vrsta ("išli smo u Afriku da sadimo papriku"), toliko ljuta da se nije koristila za jelo nego kao otrov za premazivanje vrha strijele. U dijelovima Španije i Italije, pristigla je iz "novog svijeta", dugo se širila samo kao ukrasna biljka u baštama dok nije stigla u jelovnike. 

Lijek protiv kuge

Upravo ova ljutina iz nekih vrsta paprike (jer nisu sve ljute) potiče iz sastojka koji se zove kapsin ili kapsaicin i predstavlja moćan antioksidans. Pridružuju mu se vitamini A, B, C, E, kalijum, fosfor i gvožđe, beta karoten, cink i selen. Zbog niske kaloričnosti (sadrži 89 posto vode) odlična je za regulisanje tjelesne mase.

Pomaže u liječenju bolesti srca, jača vid, smanjuje simptome bronhijalne astme i osteoartritisa, poboljšava imunitet, stimuliše lijep izgled kože i kose, ublažava razna neuralgična stanja, a zbog ljutine još su je francuski ljekari, prije 300 godina, proglasili za afrodizijak. Zanimljivo je da su, bez svih ovih znanja o medicini, ovdašnji poljoprivrednici imali upravo isto mišljenje o paprici, smatrajući je jednim od rijetko efikasnih lijekova protiv kuge.

Test za muškarce

Nanizane crvene plodove okačene na zidove kuća u mnogim selima svjedoče da domaćinstvo ima dovoljno ovog povrća, ali, šalju još jednu poruku: smatrani su pouzdanim sredstvom protiv uroka i drugih zlih sila, dakle, ako su okačeni vijenci suhih paprika, ta kuća i svi u njoj su zaštićeni. U nekim selima Vojvodine još se gaji jedna arhaična vrsta, zvana "dugmetara", podvrsta bolje poznate feferone, jarko crvena, okrugla i mala kao dugme, ali tako ljuta da mnogi uopšte ne mogu da je jedu.

Vjeruje se da je dobra i protiv uroka (foto: Biljana Ljubisavljević)

Nanizana na jak crveni konac i okačena na vidno mjesto, ona bukvalno obavještava sve goste da u kući živi djevojka stasala za udaju. Ponekad se, šale radi - stavlja u kotlić sa ribljom čorbom, pa onda ispituje izdržljivost odraslih muškaraca da pojedu eksplozivno ljuto jelo. 

Sa hladnijim danima, samo dobija na popularnosti


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paprika Ljuta paprika Istorija paprike Dugmetara Roga Šilja Afrodizijak


Autorica

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorica tri romana i pjesnikinja u ilegali. Surađivala je s raznim redakcijama i portalima. Poseban interes pokazuje za život žena na selu.