Slatko od ljute paprike je izvanredan dodatak svim vrstama predjela, ribe, talandare, roštilja. Nema jela uz koje se ne služi, kaže Vasilije Jovešković iz Grgurevaca.
Mnogi povrtari i voćari u regionu Srema u Srbiji odlučili su se da prerade sve ono što proizvedu, i tako na tržište plasiraju gotove proizvode. Poljoprivredno gazdinstvo Vasilija Joveškovića iz Grgurevaca već šest godina na tržište plasira rakiju, voćne likere, džemove i slatko od raznih vrsta voća. U njihovom asortimanu ima 51 proizvod.
Sve je napravljeno po starinskim recepturama koje se prenose sa generacije na generaciju, a novina u asortimanu, koja privlači veliku pažnju je i slatko od ljute paprike za koje Jovešković ne krije recept.
"Ovaj naš specijalitet zovemo još i Grgurevačka vijagra. Svi u Srbiji prave ljutenicu, a mi smo se evo odlučili da napravimo slatko od ljute paprike, i to prema nekom tajlandskom receptu. Ono što je potrebno je crvena ljuta paprika, kobasičarka, malo šećera, malo meda i limun kao stabilizator ukusa. Naše slatko od ljute paprike je izvanredan dodatak svim vrstama predjela, ribe, talandare, roštilja. Nema jela uz koje se ne služi", kaže Jovešković.
Srem je područje sa autohtonim vrstama voća i povrća i mnogi mještani te prednosti znaju da iskoriste na najbolji način.
"Čovjek treba samo da bude vrijedan i da ima neku ideju. U Sremu svega ima, potrebna je samo volja da se nešto uradi. Mi smo krenuli sa tek nekoliko proizvoda, a onda smo se suočili sa tim da kada nas pitaju imate li, na primjer, slatko od bijelih trešanja - moramo da kažemo da nemamo, a bijelih trešanja imamo u voćnjaku.
Tako se rodila i ideja da proširujemo naš asortiman iz godine u godinu, tako da sada imamo slatko od skoro svih vrsta voća kojih ima kod nas", kaže naš sagovornik i dodaje da se ovo slatko "vratilo" u modu, zbog ukusa koje evocira uspomene iz djetinjstva onih starijih.
"E, upravo takvo slatko mi sada pravimo, po receptima naših baka i prabaka. I supruga, koja je najveći radnik u našem gazdinstvu, i ja smo od naših roditelja naslijedili recepte po kojima se spremala sva zimnica, likeri, rakije. Sve to sada koristimo u proizvodnji svega onoga što nudimo tržištu, koje je moramo priznati veoma probirljivo. Ukusi su veoma različiti, ali mi smo uspeli da, ukusom i kvalitetom pre svega, privučemo veliki broj kupaca. Ko jednom kupi naš proizvod, uvek se vraća po još."
Joveškovići imaju zasade nekoliko voćnih vrsta što im omogućava da na tržište plasiraju različite proizvode, za koje tvrde da su izuzetno kvalitetni, upravo zbog dobre osnove.
"Imamo hektar kruške, pola hektara šljive, zatim višnje, kajsije, kupine, maline. Sve je to sirovina za naše proizvode, a što nemamo mi imaju naše komšije voćari. Kupimo ili se trampimo, uglavnom sve je domaće što je danas veoma traženo na tržištu", kaže naš sagovornik.
Ovaj Sremac kaže da su kupce dobili kvalitetom, ali i šarolikim asortimanom, jer pažljivo osluškuju njihove želje i nastoje da zadovolje sve njihove gastronomske ukuse.
Tagovi
Autor