Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 12.12.2022. 12:00

Orah: Za plodnost i bogatstvo ili za "dušu" precima?

Od kolača do najstarijih običaja, cijela biljka, stablo, plod i list uživaju velik ugled.

Foto: Depositphotos/MakroBetz
  • 291
  • 21
  • 3

Orah je neizostavan u narodnim običajima tokom cijele godine: nekadašnji poljoprivrednici smatrali su ga bukvalno svetim drvetom. Sve na ovom drvetu, od korijena do vrha stable, list i plod, posvećeno je precima.

Pod orahom ne valja spavati jer će spavača zadesiti teška glavobolja, niti se treba na njega peti, jer čovjeka može uhvatiti takva vrtoglavica da će se srušiti na zemlju i ostati nem danima, ponekad i doživotno. Vjerovanja su.

Ne saditi blizu kuće

Uživa najveće poštovanje i učestvuje u većini obreda povodom velikih zimskih praznika. Kao drvo predaka, često se pominje u narodnim bajkama i pjesmama. Kao plod, posmatra se kao moćan zaštitnik od svake zle sile, obavezan je na trpezi za Badnji dan i Božić, ne samo kao jelo nego kao obredno sredstvo. 

Još su antički Rimljani na mladence i svatove bacali orahe, želeći tako mladom paru plodnost i bogatstvo, a vjerovanje u zaštitničku moć ovog ploda ostalo je neokrnjeno do danas. Njegova afrodizijska moć poznata je u mnogim vjerovanjima, naročito ako se jede u kombinaciji s medom. Orah je u sastavu koljiva koje se kuha "za dušu" precima. Zato se ne sadi blizu kuće, nego na okućnici, jer, opet prema vjerovanju (koje je potvrđeno i naučno) slabo koja biljka može da raste ispod njegove bogate lisnate krošnje pune tanina i drugih gorkih sastojaka.

Lokalne podružnice vještica

Orah, prema staroj praksi, sadi i presađuje najstariji član porodice, vjerujući da će mu osigurati život sve dok stablo ne odeblja kao ljudski vrat (negdje kažu: kao struk) a to traje godinama.

Ne saditi orah nikako blizu kuće (foto: Bekir Dolić)

Kao drvo predaka, "sjenovit" je i kad treba da se posiječe, to mora da uradi neko izvan kuće, nikako ukućani. Neka stabla uživala su takvo poštovanje da blizu njih ljudi nisu smjeli ni da prolaze, naročito noću, jer se vjerovalo da se na takvim stablima okupljaju lokalne podružnice vještica. Vuk Karadžić i drugi etnolozi pominju jedan takav orah kod sela Moldovina u Sremu.

Za srce i kosu

Svi običaji i vjerovanja povodom oraha su veoma stari i znaju ih, u različitim oblicima, svi evropski narodi bez izuzetka. U narodnoj medicini njegov plod smatra se kao ljekovit za srce, kosti, zube, desni, organe za varenje, za čišćenje i jačanje organizma. Savremena medicina potvrdila je većinu ovih vjerovanja, dodajući još da mlad plod sadrži velike količine vitamina C, a zreo plod nezasićene masne kiseline koje su odlične za cio organizam kao pomoćno sredstvo za jačanje mišića i regulisanje težine.

Velike količine oraha očisti lako i do deset puta brže nego ručno

Od davnina se svjež list oraha koristi kao obloga za rane i kožne bolesti, dok čaj od svježeg lišća služi za jačanje kose i uspješno pokriva sijede vlasi  - ne pije se, nego koristi kao losion i preliv. Orahovo drvo i list sadrže gorke materije i etarsko ulje koje je nekad korišteno za zaglađivanje kose u skladu s tadašnjom modom, ali je izašlo iz upotrebe zbog jakog gorkog mirisa.

Lako se proda jer svi mogu da jedu

Što se tiče trpeze, orah je prava blagodat, sita i laka hrana, pogodna za različita jela, od grickalica do salate, a obavezan je u različitim slatkišima, štrudlama, savijačama, baklavama, tortama, nemoguće je nabrojati jela koja se prave s orasima. U vrijeme posta, čak se i sarme pune mljevenim orasima i jedina granica upotrebe ovog korisnog ploda je mašta.

 

Može li se kompostirati lišće oraha?

Zanimljivo je da za konzumiranje oraha ne važe nikakve zabrane niti vjerovanja, ko ima svoje, jede ih bez ograničenja, ostali - kupuju i odgajivač po pravilu nema problema da proda svoj proizvod. 


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, ali za većinu agroklimatskih područja u BiH preporučuje se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice pa je i bolji rast... Više [+]

Tagovi

Orah Sveto drvo Drvo predaka Orah u ishrani Ljekovita svojstva oraha


Autorica

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorica tri romana i pjesnikinja u ilegali. Surađivala je s raznim redakcijama i portalima. Poseban interes pokazuje za život žena na selu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !