Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lišće oraha
  • 14.09.2022. 07:30

Može li se kompostirati lišće oraha?

Koje su otporne, a koje osjetljive biljne vrste na orah i njegovo lišće? Na što paziti kod kompostiranja?

Foto: Depositphotos/mschuppi
  • 390
  • 43
  • 0

Orah stvara veliku količinu lišća koje može da djeluje poput herbicida na druge biljne vrste, a svi smo primijetili odsustvo travnog pokrivača ispod krošnje. Razlog tome je toksično jedinjenje juglon koje se nalazi u listovima, vegetativnim pupoljcima, kori stabla i grana, ljusci i korijenju. Domaći orah Juglans regia ga proizvodi znatno manje od crnog Juglans nigra i sivog oraha Juglans cinerea.

Djelovanje na druge vrste

Ovim jedinjenjem stablo se pokušava zaštititi. Međutim, izaziva neželjene efekte na druge biljne vrste. Nepodnošenje se ispoljava kroz slabije klijanje sjemena, usporen i zakržljao rast, dolazi do žućenja i uvenuća listova, što je posebno izraženo tokom sušnog perioda. Na kraju može izazvati potpuno propadanje biljke.

Na prvi pogled možemo reći da suša izaziva iste simptome, ali je njeno djelovanje znatno sporije. Juglon će izazvati brzo propadanje čak i kada u zemlji ima dovoljno vlage. Ipak on nije snažno jedinjenje koje potpuno zaustavlja rast povrća. Na njega su otporni: lješnjak, trešnja, nektarina, šljiva, breskva, dunja, luk, cikla, pasulj, tikve, mrkva, dinja, kukuruz, kantarion, hajdučka trava, cinija, forzicija, tulipani, kleka, neven, narcisi, krokusi, visterija.

Stablo oraha stvara gomilu opalog lišća koje možemo kompostirati (Foto: R. Vojnović)

Nakon rušenja stabla oraha potrebno je sačekati najmanje dvije godine kako bi mogli posaditi osjetljive vrste kao što su: paprika, paradajz, krompir, jabuka, kruška i borovnica. Zaostali korijen u zemlji će u tom periodu nastaviti da ispušta toksičnu materiju.

Kompostiranje lišća

Stablo oraha stvara gomilu opalog lišća koje možemo kompostirati. Ono ima pozitivno djelovanje na zemljište, ali treba znati kako se to radi i miješa s ostalim kompostnim materijalom. Bogato je hranivima kao što su: fosfor, magnezij, kalcij, kalij, sumpor, željezo, azot. Sadrži veliku količinu organske materije.

Otrovna materija se razgrađuje kada je izložena djelovanju vode, vazduha i bakterija. Za dvije do četiri sedmice se smanjuje toksično djelovanje, a razgradnja u zemljištu može potrajati do dva mjeseca. Kako bi pospješili razgradnju, materijal za kompostiranje zaliti đubrivom bogatim azotom. Najbolje je to učiniti prirodnim tečnim đubrivom od koprive ili živine. Ako koristite azotno, biće vam neophodno 20 do 30 g na 10 l vode.

Kako najbolje pripremiti kompost?

Količina lišća koja se dodaje u kompostnu masu ne treba prelaziti jednu četvrtinu, ali će trebati oko pola godine da se juglon razgradi i kompost bude spreman za upotrebu bez straha o posljedicama. Ako ga namjeravate koristiti za povrće, bolje da je period razlaganja još duži. Na proljeće kompostnu gomilu prevrnuti.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, ali za većinu agroklimatskih područja u BiH preporučuje se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice pa je i bolji rast... Više [+]

Tagovi

Orah Kompostiranje Kompostiranje lišća oraha Lišće oraha


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.