Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pripremanje komposta
  • 02.05.2019. 07:30

Kako najbolje pripremiti kompost?

Na površini za kompostiranje prvo se postavlja donji drenažni sloj, u visini od desetak centimetara i on se sastoji obično od grančica, stabljika suncokreta ili  kukurozovine. Nakon toga, neizmjenično ide sloj svježih ili suvih organskih otpadaka i zemlje, a na dva do tri mjesta i sloj svježeg stajnjaka koji se dodaje u cilju ubrzavanja razgradnje.

Foto: Bigstockphoto/pasiphae
  • 773
  • 49
  • 0

Kompostiranjem biljne materije dobijamo prirodni oplemenjivač zemljišta. Kako bi kompost bio optimalan za primjenu važno je da ima dobru strukturu, vlažnost i da je umjereno alkalne pH vrijednosti, sa visokim sadržajem organske materije. Takođe, podrazumijeva se da u kompostu nema patogena i štetočina, klica korova ili da je on bez mirisa. Sadržaj soli u kompostu trebalo bi da bude nizak i da je kapacitet apsorbcije vode i hranljivih materija visok.

Kako bi postigli sve navedeno, važno je držati se određenih pravila prilikom njegovog pripremanja i odabrati prave sastojke koji će dati željena svojstva.

Kako napraviti kompostni čaj koji podstiče zdrav rast biljaka

Kvalitetan kompost, bez obzira na koji način se priprema, mora imati odgovarajući odnos ugljika jer je on izvor energije i azota, koji je osnovni element ishrane biljaka.

Materije bogate azotom su trave, leguminoze, ostaci voća, povrća, ribe, sjeme, a tzv. tamne ili suve materije, bogate ugljikom su klip i stabljika kukuruza, stabljike suncokreta, slama, sijeno ili strugotina od drveta.

Kako izgleda proces kompostiranja

Kompostište je najbolje pripremati u odvojenom dijelu bašte, koji će se koristiti baš za tu namjenu. Poželjno je da to bude u sjenci, odnosno, da mjesto pripreme ne bude direktno izloženo sunčevom svjetlu. Kompostirati možete u ručno rađenim drvenim sanducima, pletenim korpama ili u kupovnom PVC komposteru, koje možete naći različitih kapaciteta u poljoprivrednim apotekama.  

U procesu se koriste biljni ili organski zdravi otpaci kao što su ostaci povrća, trava, lekovito bilje, lišće, slama, pepeo, živinski izmet.

Na površini za kompostiranje prvo se postavlja donji drenažni sloj, u visini od desetak centiemtara i on se sastoji obično od grančica, stabljika suncokreta ili  kukurozovine. Nakon toga, naizmenično ide sloj svežih ili suvih organskih otpadaka i zemlje, a na dva do tri mesta i sloj svežeg stajnjaka. koji se dodaje u cilju ubrzavanja razgradnje. Kao zamena za stajnjak, mogu da posluže i odgovarajući preparati za kompostiranje koje na tržištu možete kupiti u tečnom ili granuliranom obliku.

Kako i što kompostirati?

Humka se završava slojem zemlje, a treba voditi računa da čitava masa treba biti umjereno vlažna i zato se voda povremeno dodaje, po potrebi.

Voditi računa da kompost bude neutralan

Važno je i osigurati da kompost bude neutralan. Da bi se to postiglo između slojeva, dodaje se negašeni kreč, koji smanjuje kiselost zemljišta.

Poželjno je da visina humke za kompostiranje bude između 50 do 180 cm. Što je humka niža, razgradnja će biti brža. Ukoliko je kompostište visoko, humke bi trebalo i svaka dva do tri mjeseca prekopati.

Kompost je spreman za korištenje nakon tri do dvanaest mjeseci odležavanja, u zavisnosti od strukturi materijala, kao i od spoljnih faktora koji utiču na brzinu razgradnje.

Kompost pripremljen na ovaj način, može se korisiti kao organsko đubrivo u količini od pet do deset kg/m2. Često se od komposta, sa dodatkom treseta i pjeskovitog zemljišta, pripremaju zemljišne smjese, npr. za uzgoj povrća u zaštićenom prostoru.


Tagovi

Priprema komposta Organska materija Hraniva Oplemenjivač zemljišta


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kožarstvo su u Visokom, prema historijskim činjenicama, razvile Osmanlije i to u kućnoj radinosti kao stratešku industrijsku granu.