Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 19.05.2024. 14:00

Kako djeluje na organizam čaša vode sa dvije kašike meda i jabukovog sirćeta?

Sirće je namirnica koja je bila predmet trgovine od vremena kad su ljudi uopšte počeli da trguju. Služila je u kulinarstvu, za konzervaciju namirnica (prvobitna turšija), a također i u medicinske svrhe.

Foto: Depositphoto/kzwwsko
  • 141
  • 22
  • 0

Ko se prvi dosjetio da uvrsti sirće u asortiman kuhinje, nije poznato. Prema raspoloživim podacima, prvi zapis nastao je u Vavilonu, oko 3.000 godina prije nove ere. Vavilonci su pravili sirće od smokava, piva i urmi i koristili ga u kulinarstvu i medicini. U egipatskim arheološkim nalazima bilo je i ono od prosa ili smokava. Istovremeno, u Kini, pripremalo se naravno od riže, čak su najbogatije carske i plemićke porodice imale svoje proizvođače, obavezne da nikom ne odaju tajnu pravljenja ovog napitka.

Siromašniji svijet, koji nije mogao da priušti skuplje vrste, snalazio se obično tako što bi sam pravio ovaj sastojak svake trpeze. Na Bliskom Istoku uobičajeno je sirće od sjemenki nara ili od limuna, a za alkoholno i vinsko znali su antički Grci i Rimljani. U ono za salatu dodavali su ljekovite i začinske biljke. Razblaženo se koristilo za dezinfekciju rimskih kuća, bazena i javnih kupatila. Ova značajna namirnica bila je predmet trgovine od vremena kad su ljudi uopšte počeli da trguju.

Jabukovo sirće pomaže u mršavljenju i reguliše šećer u krvi?

Služila je u kulinarstvu, za konzervaciju namirnica (prvobitna turšija), a također i u medicinske svrhe. Do danas, ljudi su pravili sirće od svega i svačega, prvenstveno od namirnica koje su imali u dovoljnoj količini, na primjer, od voća: jabuka, malina, borovnica, crnih ribizli, paradajza, kivija, palme ili kokosa. 

Šta kaže narodna medicina?

Jabukovo sirće, pravi hit u velikoj oblasti zdravog života i ishrane, nastalo je, izgleda, u svim oblastima gdje su ljudi gajili jabuke, pa tako i kod poljoprivrednika u našoj regiji. Najbolje je ono koje je nastalo prirodnim putem, bez ikakve hemije. Kad se proces razlaganja završi i boca otvori, da bi se koristilo, ono ima karakterističnu smeđu boju i na dnu može da se pojavi talog, koji nimalo ne umanjuje korisnost namirnice. Upotrebljava se kao i svako drugo, da zakiseli salatu, čorbu ili neko drugo jelo, a narodna medicina pripisuje mu ljekovita svojstva.

Obloge su se koristile za ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa. Kad se pije sa vodom i medom (dakle, obavezno razblaženo!) ovo sirće rješava čitav spektar savremenih problema, od otežanog varenja do izbacivanja viška vode iz organizma. Snižava pritisak, ublažava alergije, pomaže ljudima koji pate od hroničnog umora, malaksalosti i gihta. Koristi se kod prehlada i temperature, a olakšava i probleme sa proširenim venama. Povoljno djeluje na regulisanje vitke linije, zdravlje desni i lijep ten. Masaža blagim rastvorom jabukovog sirćeta prija i osobama koje nemaju nikakvih zdravstvenih tegoba.

Domaće firme prave organsko jabukovo sirće (Foto: Porodica Jović)

Čaša vode u kojoj su razmućene dvije kašike meda i ista količina jabukovog sirćeta oslobađa od glavobolje. Za ekceme se koristi nerazblaženo, a oboljela mjesta se mažu sedam puta u toku 24 sata. Za ispiranje kose, dovoljno je nekoliko kapi u manjoj količini vode. Kad ljekar isključi sve ostale uzroke, a pacijent se i dalje osjeća umorno i bezvoljno, možda je samo u pitanju nedostatak kalijuma, a taj problem uspješno rješava baš jabukovo, koje se pije tri puta na dan, po dvije kašike rastvorene u čaši vode.

Potrebno je dva do tri mjeseca za potpun efekat, ali, poboljšanje se osjeća već poslije nekoliko dana redovnog uzimanja. 

Riječ "sirće" je inače pozajmnica iz persijskog jezika, odakle je stigla u doba Turaka. 


Tagovi

Sirće Jabukovo sirće Porijeklo Med i sirće Narodna medicina Liječenje sirćetom Turšija


Autorica

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorica tri romana i pjesnikinja u ilegali. Surađivala je s raznim redakcijama i portalima. Poseban interes pokazuje za život žena na selu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Visoko (BiH), selo Lužnica -Resort u prirodi nastao na inspiraciji umjetničkim djelom Vincenta Van Gogha "Zvjezdana noć" - Resort koji se prostire na 70 hektara sa brojnim sadržajima kao što je brand hotel, kamping, glamping te piknik i eve... Više [+]