Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabučni ocat
  • 11.05.2024. 12:00

Jabučni ocat doprinosi mršavljenju i regulira šećer u krvi?

Nema čarobnog napitka, potrebno je imati cjelovit pristup prehrani i mijenjati svoje prehrambene i životne navike, kaže nam Angelina Paić, specijalistica nutricionizma.

Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach
  • 53
  • 11
  • 0

Pretilost postaje rastući globalni problem, a u želji da što lakše i brže skinu kilograme ljudi se okreću raznim dijetama i "čarobnim" napicima. Jedan od njih je i jabučni ocat, fermentirana tekućina dobivena iz soka jabuke.

Budući da portali navode svakojake informacije o njegovoj konzumaciji, učinku na mršavljenje te regulaciji šećera u krvi, foodfacts.news je zamolio stručnjake da kažu preporučuje li se njegova konzumacija, pomaže li zaista u smanjenju tjelesne mase i djeluje li na sniženje nivoa šećera u krvi.

Studije ne glorificiraju jabučni ocat

Specijalistica nutricionizma, Angelina Paić mišljenja je da trebamo imati cjelovit pristup prehrani te da se samo promjenom prehrambenih i životnih navika postiže dugoročno mršavljenje. "Nema čarobnog napitka", kaže stručnjakinja za prehranu.

Dodaje da postoje studije koje sugeriraju kako svakodnevna konzumacija jabučnog octa može pomoći u kontroli glikemije i lipidnog profila kod bolesnika s dijabetesom tipa 2.

Tako jedna mala studija, nastavlja, sugerira da može poboljšati osjetljivost na inzulin za 19 - 34 posto tokom obroka s visokim udjelom ugljikohidrata te značajno smanjiti šećer u krvi i odgovor na inzulin ako imate dijabetes tipa 2.

Prema njenim riječima, postoje dokazi, ali u nedovoljnoj mjeri, da ocatna kiselina koja je glavni aktivni sastojak ocata može biti odgovorna za njegove zdravstvene dobrobiti te da pomaže u regulaciji apetita.

Navodi da najčešći mit o boljoj probavi: "Povećava kiselost želuca i pomaže da bolje probavljate hranu" također nije podržan čvrstim dokazima pojašnjavajući da naš želudac prirodno proizvodi kiselinu puno jaču od jabučnog octa. "Dakle, usprkos marketinškim tvrdnjama studije ga ne glorificiraju", naglašava ova nutricionistica.

Napominje da je čest okidač ljudima koji pate od žgaravice i refluksa te da se spominje i negativan utjecaj koncentriranog ocata na caklinu zuba, kao i potencijalne interakcije s nekim lijekovima poput inzulina kod dijabetesa tipa 1, digoksinom, lanoksinom i određenim diureticima.

Utjecaj na mršavljenje nije naučno potvrđen

Iz nutricionističkog savjetovališta za prehranu Iva Tokić, mag.nutr. kaže da iako konzumacija jabučnog ocata može imati benefite za zdravlje, utjecaj na mršavljenje nije naučno potvrđen.

"Za mršavljenje je ipak nužan kalorijski deficit odnosno disbalans u energiji kada pojedinac unosi manje energije nego što tijelo troši jer magične pilule ili suplementa, za sada još uvijek nema", ističe nutricionistica.

Kako navodi, nekoliko manjih naučnih radova potvrdilo je da njegova konzumacija prije obroka može sniziti šećer u krvi, ali ovaj utjecaj još uvijek nema snažne naučne dokaze i ne nalazi se u nutricionističkim preporukama, međutim često je dio prakse dijabetičara.

"No, osobe koje osim dijabetesa, boluju i od gastritisa ili GERB-a, odnosno gastroezofagealne refluksne bolesti, svakako bi trebale izbjegavati veće količine zbog mogućih negativnih simptoma", upozorava.

Potrebna su daljnja istraživanja 

Prema istraživanju čiji je cilj bio istražiti učinke konzumacije jabučnog ocata na tjelesnu masu, nivo glukoze u krvi, trigliceride i holesterol kod libanonske populacije, otkriveno je da je konzumacija tokom 12 sedmica dovela do značajnog smanjenja antropometrijskih parametara poput tjelesne mase te omjera struka i bokova.

Došlo je također do poboljšanja razine glukoze u krvi, triglicerida i holesterola kod prekomjerne težine (ITM 25 – 30 kg/m²) i pretilih adolescenata i odraslih osoba (ITM iznad 30 kg/m²).

Važno je napomenuti da je 120 ispitanika, uz pijenje natašte, podvrgnuto prehrani s ograničenim unosom kalorija. U odnosu na kontrolnu grupu koja je također bila podvrgnuta takvoj prehrani, ali bez konzumacije octa, pokazalo se znatno smanjenje navedenih parametara.

Međutim, naučnici navode da trajanje studije od 12 sedmica ograničava mogućnost promatranja dugoročnih učinaka.

"Potrebna su daljnja istraživanja za sveobuhvatno razumijevanje učinka u različitim dobnim grupama, posebno kod starije populacije i žena u menopauzi", naglašavaju.


Tagovi

Jabučni ocat Mršavljenje Dijeta Prehrana Sniženje šećera u krvi Nutricionizam Angelina Paić Iva Tokić


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/