Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 21.05.2023. 13:30

Dobru salatu prave rasipnik, cicija, mudrac i budala?

Ta nekadašnja pripremala se isto kao i danas: listovi se dobro operu, isijeku i začine uljem, sirćetom, mladim crnim i bijelim lukom - i gotovo jelo, važno je samo da se pojede odmah pošto se pripremi, jer, ako stoji, gubi svježinu, prijatan ukus, a i većinu hranljivih sastojaka.

Foto: Maja Celing Celić
  • 165
  • 41
  • 0

Zelena salata bila je do nedavno sezonska biljka koja se jede kad joj je vrijeme - a to je ovo doba godine. Promjene u načinu proizvodnje, plastenici i staklenici učinili su da bude prisutna na odjeljenjima svakog bolje snabdjevenog marketa, tokom cijele godine. Pripada grupi namirnica koje narodna i zvanična medicina visoko cijene. Ova biljka sadrži oko četiri posto vode, 2,5 posto ugljenih hidrata, vitamine A, C, B1, B2, B6, gvožđe, fosfor, magnezijum, cink, bakar i kalcijum.

Od davnina se koristi u narodnoj medicini kao lijek protiv zatvora i za bolje varenje, jačanje opšte otpornosti i za zdravlje srca. Djeluje protiv nesanice, jača krv (to jest, poboljšava krvnu sliku) i pogodna je za mlade i stare, zdrave i one koji se liječe i oporavljaju. Tu su narodna i naučna medicina potpuno saglasne.

Koje uslove ispoštovati za uzgoj salate tokom cijele godine?

Poljoprivrednici kod nas gaje salatu kao i njihovi preci, u maloj bašti ili na većoj površini, na starinski način ili uz upotrebu savremenih mjera, ona se podrazumijeva u ovom dijelu godine kao prijatan i zdrav dodatak svakidašnjoj ishrani. Najpoznatije vrste su "puterica", "lolo", "romano", "iceberg" i "kristal", sve nastale od one prvobitne mediteranske, koja nije formirala glavicu nego više ličila na zelje.

Jede se odmah

Salata nije odnedavno "u trendu" kao odlična namirnica za sportiste i sve koji žele da smanje tjelesnu težinu, nego je poznata vijekovima i gaji se od početka poljoprivrede. U regionu Sredozemlja drevni narodi gajili su je prije više od 3.000 godina. Nalazila se na jelovniku antičkih Feničana, Grka i Rimljana.

Gaji se preko cijele godine (foto: Depositphotos/simazoran)

Čak su sačuvane anegdote o rimskim carevima, naročito Oktavijanu Avgustu i Dioklecijanu koji su u pauzama između državničkih briga i brojnih kriza u carstvu koristili priliku da sami odgaje nove vrste salate za svoju trpezu. Ta nekadašnja pripremala se isto kao i danas: listovi se dobro operu, isijeku i začine uljem, sirćetom, mladim crnim i bijelim lukom - i gotovo jelo, važno je samo da se pojede odmah pošto se pripremi, jer, ako stoji, gubi svježinu, prijatan ukus, a i većinu hranljivih sastojaka.

Prema staroj rimskoj poslovici, sačuvanoj do danas, "dobra salata se pravi tako što rasipnik dodaje ulje, cicija sirće, mudrac soli, a budala miješa". 

Gdje se znanje "kupi"?

U još jednom podatku drevni poljoprivrednici i savremeni stručnjaci bili su potpuno saglasni i u pravu: zelena salata je pravo jelo za ishranu trudnica. Ublažava mučnine, obezbjeđuje dovoljno gvožđa, usporava apsorpciju šećera, povoljno djeluje na elastičnost svih tkiva, olakšava oporavak poslije porođaja i povećava količinu mlijeka. Dr Šejla Kicinger (1929 - 2015.), britanska naučnica i autorica kapitalne knjige "Trudnoća i porođaj", zbog svega ovoga preporučuje mnogo zelene salate u ishrani trudnica i dojilja.

Logično je da doktorica koja je karijeru posvetila problematici porođaja zna koliko je ovo povrće korisno za majku i bebu, samo, kako su to isto znale nepismene žene poljoprivrednika prije više hiljada godina? Nema sumnje da su ovo značajno znanje pokupile od svojih majki i baba u doba kad u blizini nije bilo nikakvog ljekara, pogotovo ne za seljaštvo. 


Tagovi

Zelena salata Lekovita svojstva Kako se pravi salata Uzgoj salate


Autorica

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorica tri romana i pjesnikinja u ilegali. Surađivala je s raznim redakcijama i portalima. Poseban interes pokazuje za život žena na selu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P