Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj limuna
  • 02.04.2020. 07:30

Zašto limun u posudi ne sazrijeva na vrijeme?

Ukoliko su plodovi limuna dobre veličine, ali još uvijek zeleni to može biti posljedica niza faktora koji djeluju na njihov rast, razvoj i zrelost.

Foto: JumpStory
  • 1.148
  • 86
  • 0

Stabla agruma pa tako i limuna su zahtjevnija za održavanje od nekog drugog voća, ali ukoliko želite uzgojiti svoje vlastite plodove onda je to vrijedno truda. Treba napomenuti da limun dobija plodove tek tri do četiri godine nakon sadnje pa je važno imati strpljenja. Kasnije drvo rađa jednom do dva puta godišnje pogotovo u odgovarajućoj klimi.

Kako uzgojiti limun iz sjemena?

Najbolji plodovi rastu iz proljetnjeg cvjetanja, a ono traje dva mjeseca. Zreli plodovi se mogu brati gotovo cijelu zimu, od novembra pa sve do aprila ili maja. Drugo cvjetanje nastupa isključivo u pogodnim uslovima i započinje u avgustu, a traje do kraja septembra. Plodovi se mogu početi brati u maju, odmah nakon zadnje berbe zimskih plodova.

Međutim, ukoliko su plodovi limuna dobre veličine, a još uvijek zeleni i ne sazrijevaju na vrijeme, to može biti posljedica niza faktora, piše themicrogardener.

Sazrijevanje može trajati i do 9 mjeseci

Jedan od razloga je da plodovi možda još uvijek nisu zreli pa ćete u tom slučaju morati biti strpljivi i pričekati. Naime, sazrijevanje zavisi od klime i uslova, a može trajati do 9 mjeseci, ali i duže. Važno je tokom te faze stablu omogućiti dovoljno vode i hranjivih materija.

Zašto limun odbacuje lišće?

Poput ostalih agruma i limunu je potrebna redovna vlaga za održiv i zdrav rast te za stvaranje sočnog ploda. Kako raste stablo tako raste i njegova potreba za vodom, a preporučuje se zalijevati ga kišnicom. Suša i vrućina, ili nedostatak prostora zbog premale posude u kojoj raste, su takođe neki od razloga zašto je plod zelen.

Važna je starost i zdravlje stabla

Stablo limuna je prvenstveno fokusirano na rast korijena i to mu je prioritet, tako da se većina energije usmjerava upravo na to kao i na rast lišća. To može dovesti do velikog napora, a i do toga da jedne do dvije godine ne bude ploda, posebno ako im nedostaje hraniva.

Poznato je da limun ima visoke zahtjeve prema hranivima. Potrebna im je sezonska prihrana tako da se hraniva dodaju u tlo ili supstrat u posudi kako bi im se omogućio zdrav i snažan rast. Blago kisela pH reakcija tla i organske materije koje sporo oslobađaju azot pomoći će održati noramaln rast limuna.

Nedostatak toplote i sunčeve svjetlosti  

Zrenje mogu usporiti hladnoća i oblačno vrijeme s malo sunca, ali i prevelike vrućine. Ukoliko se stablo nalazi u posudi možete ga premjestiti na sunčanije i toplije mjesto koje će ujedno uticati i na prinos.

Rezidba limuna u posudi - kada je najbolje vrijeme?

Ako je stablo posađeno u tlo treba ga orezati radi boljeg prozračivanja i ulaska više svjetlosti. Takođe mogu mu i neke susjedne biljke oduzimati svjetlost pa treba i na to obratiti pažnju.

Kultivar i količina plodova

Koliko dugo treba sazrijevati plod limuna zavisi od sorte kao i uzgojne podloge. Postoje veće i manje sorte, a kod manjih je sazrijevanje plodova brže. Količina plodova na stablu takođe utiče na brzinu sazrijavanja. Stablo s velikom količinom plodova, lišća i sl. mora omogućiti hranljive materije i na više mjesta, a ono ima i veću potražnju za vodom pa ukoliko mu se ne omoguće dovoljne količine to može usporiti zrenje i rezultirati manjim plodovima.


Tagovi

Berba limuna Uzgoj limuna Sazrijevanje limuna Zrelost limuna Zelen plod


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.