Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj limuna
  • 01.11.2019. 13:30

Zašto limun odbacuje lišće?

Stablo limuna odbacuje lišće iz više razloga, ali je najčešći neodgovarajuća podloga na koju je cijepljen.

Foto: Depositphotos/OlafSpeier
  • 1.002
  • 43
  • 0

Uzgoj limuna kao sobne voćke mnogima čini veliko zadovoljstvo, ali i korist. Limun u kući i dvorištu djeluje dekorativno, ali za mnoge uzgajivače njegova tehnologija uzgoja je nedovoljno poznata. Uzgajivači se razočaraju kada u proljeće iz kuće trebaju iznijeti ogoljelu krošnju limuna s koje je opalo lišće. Zašto mu opada lišće?

Limun cijepiti na gorku naranču, a ne na poncirus (sibirski limun)

Voćarski stručnjaci kažu da lišće opada zbog promjene godišnjih doba, neadekvatne svjetlosti, đubrenja i zalivanja, ali je najčešći razlog neodgovarajuća podloga na koju je cijepljen.

"Ako je limun kalemljen na poncirus (sibirski limun), sa stabla će masovno tijekom zime opadati lišće. Međutim, ako se cijepi na gorku naranču lišće će uspješno vegetirati i zimi. Ali, ako se temperatura u prostoriji spusti na minus tri stupnja - i sa ovom podlogom će opadati lišće i plodovi. Nakon toga, u narednoj godini stablo će formirati sitno lišće i sitne plodove," objašnjava Aleksandar Antić, diplomirani inženjer voćarstva.

Osjetljiv na propuh i česta premještanja

Lišće limuna opada i ako se stablo s lončanicom često premješta s mjesta na mjesto. Vrlo je osjetljiv na propuh, kao i na bolesti.

"Najopasniji su virusi koji izazivaju pucanje kore oko stabla u vidu prstenova. U tom slučaju prekida se odvod vode i hranjivih sastojaka iz korijena u listove. Posljedica je opadanje lišća i sušenje stabla. Za stabla koja su napale virusne bolesti lijeka nema, potpuno se osuše za tri - četiri godine," ističe inženjer Antić.

Kako da odnegujete sadnice južnog voća?

Pravilna ishrana (đubrenje) također ima veliku ulogu u očuvanju lišća na stablu i formiranju većeg broja plodova. Na osnovu izgleda lišća može se znati gladuje li vaš limun ili je sit.

"Ako je list tamno zelen i izrastao u širinu, znak je da zemlja u posudi ne sadrži dovoljno fosfora. Ovo hranivo potiče zametanje mladih plodova limuna. Ako nema dovoljno dušika u zemljištu, lišće žuti i počinje se uvijati. Tada se dodaje kompleks složenih đubriva NPK, u kojem je odnos 1:2:3. Po jednom četverogodišnjem stablu, koje počinje plodonositi, treba dodati 200 grama ovakvog đubriva u dva-tri navrata," savjetuje inž. Antić.

Zimi limun stavite u osvijetljenu prostoriju

Za uspješan uzgoj limuna - stablo je ljeti napolju (u vrtu, na balkonu ili terasi), a zimi je najbolje da bude smješteno u zastakljenom balkonu gdje se temperatura ne spušta ispod pet stupnjeva Celzijusa.

Kako uzgojiti limun iz sjemena

Idealna temperatura prostorije je oko 10 stupnjeva. Tada lišće neznatno opada, a nema ni novih izdanaka, tako da se limun odmara i priprema za novi vegetacijski ciklus na proljeće. U zimskom periodu limun treba zalivati dva do tri puta mjesečno. Često i obilno zalivanje uzrokuje masovnije opadanje lišća.

Limun se presađuje svake dvije do tri godine u smjesu vrtne zemlje, komposta i oštrog pijeska. Najbolji za uzgoj u posudi je vrsta Citrus limon. Cvjeta cijele godine i formira plodove, pa je njegovo stablo vrlo dekorativno jer se na njemu istovremeno nalaze bijeli cvjetovi, mali zeleni i veliki sazreli žuti plodovi.


Povezana biljna vrsta

Limun

Limun

Sinonim: - | Engleski naziv: Lemon | Latinski naziv: Citrus limon L.

Limun je lijepa i vrlo dekorativna zimzelena biljka koja naraste od 3 - 6 m visine, sa sjajnim listovima, bijelim cvjetovima jakog mirisa i osvježavajućim plodovima. U... Više [+]

Tagovi

Limun Uzgoj limuna Đubrenje limuna Opadanje lišća Citrus limun Plod limuna Cvijet limuna Aleksandar Antić Zalivanje


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !