Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljka banane
  • 13.11.2019. 18:00

Uzgojite bananu kao atraktivnu sobnu biljku

Sobna biljka banane treba bogato, humusno i dobro drenirano tlo, kao i obilje sunčeve svjetlosti. Za većinu sorti vrijedi pravilo od 12 sati jake sunčeve svjetlosti dnevno.

Foto: Pixabay/Shasti
  • 519
  • 31
  • 0

Klimatske promjene dovele su do toga da u našem okruženju sve češće možemo čuti i čitati o onima koji uzgajaju egzotične biljke na otvorenom, u svojim vrtovima i okućnicama. Nerijetko ispred kuća na našim prostorima posljednjih godina možemo vidjeti kako su banane razgranale svoje velike listove. 

No, banana je biljka koja je zahvalna za uzgoj i u zatvorenom. Uz dovoljno svjetla i vode, veliki, glatki listovi oplemenit će svaki prostor. Postoji više sorti banana, one koje daju jestivo voće, kao i one koje nemaju plodove. Imajte na umu da ova biljka treba puno prostora, u slučaju da ne raspolažete s istim, kupite patuljastu bananu. U svakom slučaju, bit će vam potrebna velika posuda s dobrom drenažom. 

Zahtijeva humusno tlo i puno sunčeve svjetlosti

Sobna biljka banane treba bogato, humusno i dobro drenirano tlo, kao i obilje sunčeve svjetlosti. Za većinu sorti vrijedi pravilo od 12 sati jake sunčeve svjetlosti dnevno. Ipak, morate ju zaštititi od pregrijavanja pa ju nemojte držati na direktnom suncu. Idelano je u dobro osjvjetljenoj prostoriji s pogledom na jug.  

Banana najbolje uspijeva u tlima sa pH vrijednosti između 5,5 i 7,0, navodi gardeningknowhow.com.

Ova biljka zahtijeva puno hranjiva, posebno za vrijeme aktivnog rasta tijekom proljeća i ljeta. Topivo gnojivo im je potrebno davati svakog mjeseca. 

Vlagu voli, ali ne pretjerujte

Osim topline, biljka banane voli i vlagu. Noću joj osigurajte tempeaturu oko 19°C, a danju do 26°C. Iako joj treba puno vlage, to ne znači da ju trebate prečesto zalijevati. Zalijte ju obilno, ali do idućeg zalijevanja pustite da se zemlja prosuši, inače će joj korijen strunuti. Lišće redovito hidrirajte špricanjem, a povremeno ga obrišite mekom, vlažnom krpom kako biste uklonili prašinu. 

Ljeti biljku banane možete držati i na otvorenom, ali ju zaštitite od vjetra i hladnoće. Podsjećamo, noćna temperatura treba biti 18°C. Prije nego ih vratite unutra, biljku banane svakako aklimatizirajte u hodniku, verandi ili sličnom prostoru. 

Štetočine koje napadaju bananu su najčešće lisne i štitaste uši te crvene grinje. 

Hikmet Seferović uzgojio malu plantažu banana: Na jednom stablu bit će 140 plodova

Biljka banana je jedna od najvećih zeljastih biljaka cvjetnica, a zanimljivo je kako u strogo botaničkom smislu spada u bobice. Potiče iz Jugoistočne Azije, a smatra se da je upravo ondje te u Papui Novoj Gvineji i kultivirana u dalekoj prošlosti, najmanje do 5000 p.n.e. a moguće i do 8000 p.n.e.


Tagovi

Uzgoj banane Banana sobna biljka Zalijevanje Toplina Vlaga Uslovi rasta


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas