• Medvjeđi luk
  • 01.06.2020. 11:30

Uzgoj srijemuša kod nas ima dobre proizvodne šanse

Poznato je da u Hercegovini raste ljekovito bilje odličnog kvaliteta, ali ipak u nedovoljnim količinama. Neke od trava koje poljoprivrednici ovog kraja uzgajaju su kadulja, smilje, zova, šipurak, srijemuš i od njih može da se razvije isplativ posao i ostvari dobra zarada.

Foto: Depositphotos/haraldmuc (ilustracija)
  • 136
  • 44
  • 0

Uzgoj ljekovitog bilja ove godine ostvario je potpuni uspjeh sa proizvodnjom srijemuša ili takozvanog medvjeđeg bijelog luka u Hercegovini. Sve otkupljene i prerađene količine su i pored pandemije korona virusa, dospijele na evropsko tržište. 

Poznato je da u ovom dijelu zemlje raste ljekovito bilje odličnog kvaliteta, ali ipak u nedovoljnim količinama. Neke od trava koje poljoprivrednici ovog kraja uzgajaju su kadulja, smilje, zova, šipurak, glog i od njih može da se razvije isplativ posao i ostvari dobra zarada. Ovo se posebno odnosi na one poljoprivredne proizvođače koji bi se preorjentisali na plantažni uzgoj. Jedna od biljaka koje se itekako isplati uzgajati je i srijemuš, kako navodi  RTRS.

Proces prerade nešto izazovniji

U toku ove godine, u proljećnom periodu, otkupljeno je u prosjeku oko 40 tona medvjeđeg luka. Proces prerade je nešto zahtjevniji zato što ovaj usjev u svježem stanju ima intenzivan miris, koji je veoma sličan bijelom luku, a pri tom ne može dugo ni stajati jer je sklon brzom propadanju. 

Proizvodnja smilja upitna - mali proizvođači spustili cijene

"Proces prerade biljke je malo izazovan, upravo zbog propadanja. U sebi sadrži veliki procenat vode i zato se prerađivanje mora obaviti u što kraćem vremenskom roku. Od otkupa do sušenja, imamo 24 sata", kaže Radomir Tanjević, agronomski stručnjak, šef pogona Nevesinje. 

Kada je riječ o organskoj proizvodnji, ona ima dobre perspektivne šanse, ali i podršku kroz podsticaje, za one proizvođače koji se odluče baviti proizvodnjom ljekovitog bilja. 

Očekuje se trend rasta i do 15%

"Ono što je naša slabost - zapuštene parcele, moramo pretvoriti u našu prednost. Ovi poljopivredni proizvodi dosta su traženi," navodi Radovan Anđelić, predsjednik Grupacije za ljekovito bilje i eterična ulja BiH.

Poslije završenog otkupa srijemuša, krenula je prerada i otkup zove. Očekuje se da do jeseni prerađivački kapaciteti obrade minimum 60 tona šipurka, ali takođe i kadulje i smilja zato što eterična ulja navedenih biljaka imaju dobar plasman na stranim tržištima. Ove godine prvi put proizvoditi će se i hladno cijeđena ulja. 

Srijemuš možete uzgojiti i u bašči, a kod branja budite jako oprezni!

"Ciljevi za 2020. godinu su na nivou prošlogodišnjih, s tim što očekujemo da bude trend rasta za 10 do 15 odsto, po svakoj obradi", navodi Tanjević. 

Prednosti ovih proizvoda su brojne. Primjenu su našli u prehrambenoj, kozmetičkoj, ali i farmaceutskoj industriji. U skladu s tim, potražnja za njima je takođe u porastu dok su potrošači spremni platiti i veću cijenu za kvalitetan i zdrav proizvod, organskog porijekla. Shodno tome, u nekom narednom periodu očekuje se i povećanje broja uzgajivača, ali i plantažnih zasada ljekovitog bilja. 


Tagovi

Proizvodnja srijemuša Uzgoj medvjeđeg luka Dobra zarada Radomir Tanjević Perspektivne šanse Otkup zove Radovan Anđelić Trend rasta Zdrav proizvod Organsko porijeklo


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.