Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljke za dvorište
  • 02.11.2017. 09:00

Uređivanje vrta za svako godišnje doba

Jesen je pravo vreme da osmislite vrt u kome ćete tokom cele godine moći da uživate, zahvaljujući različitim biljkama.

Foto: Pixabay/ASSY Flickr
  • 346
  • 8
  • 0

Odabir pravih biljaka, koje ćete kombinirati, pomoći će vam da vaše dvorište ili vrt budu u svakom godišnjem dobu lijepi i zanimljivi. Drugačiji izgled tokom godine donijet će vam pravo uživanje, a vaš prostor bit će živahan i tokom hladnih i tokom toplih dana.

Japanski javor za male vrtove

Centralno mjesto trebalo bi zauzeti drvo. Japanski javor je pravo rješenje jer ovo listopadno drvo raste do tri metra u visinu i dva metara u širinu. Odlično podnosi našu klimu. Lijepim ga čini lišće koje tokom godine nekoliko puta promijeni boju u zeleno, žuto, narandžasto, crveno i ljubičasto. Tokom proljeća - cvjeta.

Žbunje

Dobro društvo oko drveta je žbunje, odnosno ukrasne trave. Preporučuje se dren u tamnoljubičastoj, crvenoj ili žutoj boji. Posebna vrsta, sibirski bijeli dren (Cornus alba sibirica) je naročito atraktivan jer tokom zime, tek kada odbaci lišće, postaje koralno crvena skulptura visoka dva metra.

Sibirski bijeli dren (Plant Image Library/Flickr)

Zavjesa od biljaka

Ograda, pergola ili vrata mogu se ukrasiti visterijom ili plavom kišom. Ova zavjesa će od proljeća do kraja ljeta biti prelijep ukras. Dodajte i puzavicu - djevojačku lozicu, koja ne traži redovnu njegu.

Živa ograda

Leje ili staze možete ukrasiti živim ogradama, a prije svega šimširom. On se lako oblikuje, a zelenu boju zadržava tokom ciijele godine. Odličan izbor su i tisa ili čempres, pa čak i božikovina, koja će se u punom sjaju pokazati u zimu.

Cvijeće

Sada je vrijeme za sadnju lukovica i gomolja, a krokusi, zumbuli, tulipani i narcisi će vas obradovati u proljeće. Oko njih posadite cvjetnice različitih visina, boja i perioda rasta - kadificu koja je niska i narandžasta, ledeni cvijet, noćnu frajlu, vinku ili aster, koji ima ljubičaste nijanse. U drugom redu mogu se smjestiti baštenski gerber ili dalije, a u trećem iris ili ljiljan.

Foto: Pixabay/ASSY Flickr


Izvori

Novosti.rs


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.