Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pergola
  • 29.06.2017. 16:00

Od starog plastenika napravite pergolu!

Pergole ili nadstrešnice, jedan od najatraktivnijih korisnih detalja u velikim dvorištima, kakvih je na selu najviše, ne koštaju puno, a hladovina sa puzavicama i penjačicama se brzo formira i u istoj sezoni dobiva se mjesto za odmor.

Foto: Magdalena Nenković
  • 754
  • 32
  • 0

U seoskim gospodarstvima pergola služi i kao dodatna prostorija na otvorenom. Najčešće je to blagavaonica. Pergole su čest renesansni element vrta, u Sredozemlju, posebno u Italiji.

Najkorisniji ukras dvorišta

Vrste materijala i oblik pergola su neograničeni i ovise o tome u kakvom je stilu rađen ostatak dvorišta i kuće. Ukoliko je prednji dio dvorišta prostran, najbolje je da se postavi desno ili lijevo u odnosu na glavnu kuću, kako ne bi zaklanjala glavni ulaz i vizualno remetila cjelinu zgrade.

U zadnjem dijelu dvorišta može se naslanjati na kuću i u stvari bude trijem. U oba slučaja na selu to predstavlja "sobu" na otvorenom. Zbog toga se i kaže da su najkorisniji ukras u seoskim dvorištima.

Okrugle, osmerokutne, četvrtaste...

Ovaj sjenoviti dio dvorišta pravi se najčešće od drveta. Podrazumijeva se da konstrukcija mora biti stabilna i jaka, koja će moći podnijeti masu penjačica ili čvrst klasičan krov, ukoliko odlučite da se potpuno zaštitite od kiše.

Uglavnom se pravi na četiri, šest ili osam stupova, ovisno koji oblik želite.

Stupovi mogu biti i od metalnih profila, ukopani u zemlju na propisanoj dubini i zabetonirani. Konstrukcija može biti i drvena, ali tada treba birati otpornije drvo. Tada se nadstrešnica uglavnom pravi od greda.

U seoskim gospodarstvima, odlično se može uklopiti i pergola od starog drveta, koje se koristilo za pravljenje mljekara ili drvenih kuća. Ako ste ove objekte srušili i dijelove složili da čekaju neka druga vremena, pergola je prilika da ih oživite. Isto vrijedi i za stare, rustikalne grede s tavana i kuća.
Trebalo bi voditi računa da osnova bude dovoljna, kako bi ispod pergole bilo mjesta za ono što ste zamislili. To ovisi o tome da li će to biti mjesto samo za odmor i popodnevnu kavu, za primanje gostiju ili domaćini jednostavno žele tu objedovati. Potrebno je dobro odmjeriti visinu, koja se ravna s visinom klasične sobe ili više od toga. Obujam, odnosno širina i dužina su uvjetovane i veličinom dvorišta. Ako imate veliki prostor, onda ne štedite.

Koje biljke odabrati?

Središnji dio pergole može biti i stablo koje već imate u dvorištu. Najjednostavnije je da "obuhvatite" drvo konstrukcijom, koje će i dalje ostati pod vedrim nebom, a njegova krošnja i dalje će biti prirodna hladovina.

Rješenja za hladovinu ispod pergole su puzavice: peterolisna lozica (Parthenocissus quinquefolia), glicinija (Wisteria sinensis), bršljan (Hedera helix), tekoma (Campsis radicans) i pavitina (clemats vitalba). Puzavice se sade pokraj stupova i vežu kako bi ih usmjeravali. Pavitina obilno cvjeta tijekom cijele sezone.

Naravno, i vinova loza je uvijek dobro rješenje. Također, nezaoblizano rješenje za pergolu su ruže penjačice.

Prikaz pergole

Od plastenika napravite zeleni tunel

Uz pergole na južnoj strani treba zasaditi biljke penjačice koje će se brzo raširiti i dati dobru hladovinu. Ako je na sjevernoj strani, mogu se posaditi i one koje će cvjetovima i mirisom više biti ukras nego zaštita od sunca. Ukoliko želite što manje posla oko biljaka na pergoli, onda je najbolje rješenje vrsta koja i zimi zadržava svoje lišće, poput bršljana. Mogućnosti su neograničene.

Oni "hrabriji", koji žele istupiti korak od konvencionalnog, mogu oblikovati zeleni tunel. Pejzažni arhitekti širom svijeta dizajniraju upravo ono što je nama na dohvat ruke. Konstrukcija je identična klasičnom plasteniku. Pa ako imate neki stari, koji više ničemu ne služi, osim za odlaganje starih stvari, premjestite konstrukciju na drugu lokaciju i zasadite puzavice. Na ovaj način se mogu povezati ili odvojiti dvije cjeline u seoskom dvorištu. U tom slučaju, ljepše je umjesto betonske ili drvene podloge, ostaviti travnjak. Ili rustikalnim kamenim pločama napravite staze. S "plastenik pergolom" dobija se i mjesto za odmor i prirodna barijera između ekonomskog dijela imanja i klasičnog dvorišta.

Foto: Magdalena Nenković


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]