Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Floristika
  • 17.08.2020. 11:30

Šta radi florista i šta vrlo važno niste znali o njezi cvijeća?

Problem je što se veći dio cvjećarskih trgovina zasniva na 'prostom pobadanju cvijeća, bez korištenja te posebne hemije, zapravo specijalnih šećera od kukuruza da bi buket trajao sedam umjesto dva dana'.

Foto: Zorica Ivić-Ranđenović
  • 292
  • 178
  • 0

Nastavnica Poljoprivredne PKB škole u Krnjači (susjedna Srbija, op. ur.), inače ratar po struci, Zorica Ivić-Rađenović jedna je od rijetkih na ovim prostorima da se može pohvaliti, ne samo evropskom cvjetnom diplomom FlorCert akademije sa centrom u Švedskoj, već je i jedina van Evropske unije koja nosi zvanje eksperta i mentora koji može da obučava buduće floriste i ocjenjuje ih na takmičenjima i ispitima.

Prilikom spremanja za test višegodišnjeg KA2 projekta, koji je zamišljen da članovi FlortCert-a širom svijeta imaju zajedničku platformu za učenje metoda aranžiranja, jedinu pomoć naša sagovornica je imala, osim svoje porodice i cvjećara sa kojima sarađuje, od prijateljice preko koje je stizao materijal iz Slovenije, kao i od kompanije Oazis koja Ivić-Rađenović i danas prati na takmičenjima širom svijeta.

Moderna perena, čuvarkuća, lijepi čovjek?

"Dolazili su iz Hrvatske kod mene na kurs, u Beograd, kao i ljudi iz Bosne i Hercegovine. Nije im teško. I to dolaze oni koji rade godinama, ali smatraju da treba da unaprijede svoje znanje jer floristika nije statična i stalno se razvija", saopštava ovaj florista.

Procvjetala prva cinija u svemiru

Dobar primjer za navedeno su starinsko cvijeće poput lijepog čovjeka (cinije) i statike, ali i perene i čuvarkuće koje su trenutno popularne u Evropi dok kod nas nisu, ali kako kaže naša sagovornica, kad ona ode na takmičenje u Italiju dobije 'to je, za nas, bezveze cvijeće'.

Sredstva da cvijeće traje sedam umjesto dva dana

Problem je što se veći dio cvjećarskih trgovina zasniva na 'prostom pobadanju cvijeća, bez korištenja te posebne hemije, zapravo specijalnih šećera od kukuruza da bi buket trajao sedam umjesto dva dana'. Postoje prodavnice specijalizovane za floristiku, gdje je dostupno cvjećarsko ljepilo koje nije jeftino, ali ne dozvoljava da se aranžman raspadne, sredstvo za dugotrajnost cvijeća gdje, kad se ubaci u vaznu i jednom podrežu cvjetovi, više ne mora da se mijenja voda, te tako ne propadaju ruke zbog čišćenja posuda, potom preparat Finish Touch koji zatvori pore biljkama da ne mogu propasti i osušiti se, kao i preparat tzv. podizač cvijeća koje nije u najboljem stanju od kog se ubrzo povrati svježina.

Čuvarkuća sve popularnija u aranžmanima

Kako Ivić-Rađenović kaže, "sve je to dostupno, samo što se slabo koristi jer postoji velika nezainteresovanost".

Kako postupati sa cvijećem kod kuće?

Prema njenim riječima istim principom se treba voditi i u njegovanju ukrasnog bilja kod kuće. Dakle, ako je cvjeće svježe i podrezivanje obavljeno ukoso oštrim makazama ispod vode, a vazna dezinfikovana, na primjer varikinom, kao i ako se skinu listovi da voda bude čista, uz mijenjanje vode ili stavljanje određenog praha za održavanje biljke, mora trajati sigurno nedjelju dana, a uz još neke hemijske proizvode može da traje i deset.

Jer, kako nas uči florista, listovi su puni enzima i brzo fermentiraju, te zamute vodu tako da se brže razvijaju bakterije.

Lako do vlastitog uzgoja začinskog bilja!

"Sobno cvijeće voli orošavanje i redovno zalijevanje, brisanje prašine i vrlo lijepo će napredovati uz, naravno, plevljenje i prehranjivanje koje poboljšavaju cvjetanje. Obavezno treba skidati precvjetale cvjetove ukoliko hoćete da ih bude što više, bilo da je to muškatla, verbena ili neka druga vrsta", savjetuje naša sagovornica ističući da se često i čistoća ruku potcjenjuje, kao i u cvjećarama čistoća radnog dijela jer ako se otpad ne skloni zadržavaju se bakterije, a 'što manje bakterija biljka duže traje, kao i u medicini'.

Male tajne velikih majstora

Prema mišljenju ovog stručnjaka, cvjećar treba biti dovoljno vispren da ukaže koji je savršen bidermajer za građu mlade jer postoji mogućnost da buket bude prevelik te da se ona ne vidi ili da buket ruža u sred jula nisu dobar izbor zato što ne ne postoji način da se one zaštite i ne budu oštećene napolju. Takođe, opominje na čestu pojavu neznanja zastupljenu kod nas: kupac donese kući ružu koja se osuši i neće da se podigne zato što je rez i biljni sokovi zatvore te ne može da pije vodu ili cvjećari sakriju biljku iza raznih ukrasnih papira, međutim buket sa papirom ne može u vaznu, a ako se skine više nije isto.

Edukacija je važna, kako prodavca tako i kupca

"Eto, postoji primjer jednog mladog bračnog para koji je znao da radi samo pogrebne dekoracije, da bi poslije desetak dana rekli da nemaju vremena da naprave narudžbine za kurs jer imaju da spremaju dekoracije za svadbu. Pogledam slike, sve su to one pogrebne, samo na stolu za mladence. Sve se svodi na edukaciju, kako prodavca, tako i kupca, ako želite da podignete kvalitet. Ko to radi ima stalnu klijentelu", zaključuje ovaj stručnjak.


Tagovi

Floristika Aranžmani sa cvijećem Čuvarkuća Lijepi čovjek Cvijeće Certifikat Cvjećari Dugotrajnost cvijeća


Autor

Aleksa Jadžić

Više [+]

Sasvim običan dan jednog mladog čarobnjaka je stalna želja za učenjem koja je Aleksu uvela u zakovitlani točak novinarstva kroz objave portala iSerbia i zvuke Radio Beograda 2.