Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 04.01.2023. 07:30

Sjemenske bombe za laku sjetvu cvijeća - bez oranja i kopanja

Lako ih je napraviti, a još se lakše siju. Izbor sjemena je na vama.

Foto: Depositphotos/HeikeRau
  • 355
  • 58
  • 0

Za sjemenske bombe se pretpostavlja da su nastale u Aziji, Japanu ili Tajlandu, ali postoje tvrdnje da potiču iz Grčke. Sada se koriste širom svijeta, a najviše su vezane za gerilsko baštovanstvo. Njihova priprema je laka, kao i sjetva. Nema oranja i kopanja. Daju mogućnost sjetve cvijeća, ali i drugih biljnih vrsta.

Zima je idealan period godine kada ih možete pripremiti i iskoristiti na proljeće. Predstavljaju mješavinu zemlje, sjemena i đubriva. Idealne su za zasijavanje praznih parcela, velikih opustošenih površina, pošumljavanje i sjetvu ukrasnog bilja.

Recept za pripremu

Biće vam potrebni: gumene rukavice, posuda za pripremu i tacna za sušenje. U posudu stavite dva dijela zemlje (jedan možete da zamijenite kompostom), pet dijelova gline u prahu, jedan do dva dijela vode i jedan do dva dijela sjemena. Zemlju i glinu izmiješajte uz postepeno dodavanje vode. Količina vode zavisi od moći upijanja. Miješajte dok ne dobijete masu sličnu plastelinu u koju dodajte sjemenke koje ravnomjerno rasporedite u masi.

Ginura donosi sreću, kaže narodno vjerovanje - kako je uzgajati?

Uzmite male komadiće gline i napravite kuglice prečnika do 3 cm. Poredajte ih na tacnu i pustite da se osuše na sobnoj temperaturi sledeća dva do tri dana. Najbolje ih je čuvati u zatvorenim kartonskim kutijama na suhom i toplom mjestu.

Sjetva "bombi"

Prilikom sjetve ih nije potrebno zakopavati i zalijevati, a najbolje ih je posijati na proljeće kada je dovoljno toplo, mart i april. Za sjetvu odaberite vrijeme prije najavljene kiše. Biće dovoljno da ih samo spustite na površinu zemlje. 

Koje biljne kulture se sade u jami i kako pripremiti zemljište?

Izbor sjemena je veliki. Koriste se neven, cinija, kadifica, mačja trava, zvončići, jaglaci, trandavilje, digitalis, kordoline, ukrasna hajdučka trava, ukrasni trputac i mnoge druge vrste cvijeća i ukrasnog bilja. Možete  iskoristiti i sjeme ljekovitog bilja. Birajte vrste koje dodajete prema vremenu sjetve.


Tagovi

Sjetva cvijeća Gerilski baštovani Sjemenske bombe Sjetva sjemena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁