Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljubičasta ginura
  • 23.12.2022. 07:30

Ginura donosi sreću, kaže narodno vjerovanje - kako je uzgajati?

Zaštitite je od propuha i direktnog sunčevog osvjetljenja. Temperaturu prilagodite godišnjem dobu

Foto: Depositphotos/nahhan
  • 217
  • 54
  • 0

Prepoznatljiva po ljubičastom lišću ginura (lat. Gynura aurantiaca) vodi porijeklo iz Afrike, Indonezije i južne Azije. Prema narodnom vjerovanju donosi sreću u prostor gdje se uzgaja, a vlasnike štiti od nesrećnih ljubavnih veza. Kako bi napredovala, treba ju staviti na mjesto koje je izloženo sunčevoj svjetlosti. U slučaju da raste u tami, gubi svoju jedinstvenu obojenost.

Postoji oko 50 vrsta, a kao sobno bilje se uzgajaju one koje dostižu visinu od 8 do 50 cm, ali i vrste koje narastu do 2 m. Uglavnom se radi o uspravnim ili blago puzajućim višegodišnjim biljkama. Listovi su zbijeni, izduženi, s nazubljenim rubovima. Mnogi uzgajivači otkinu pupoljke neuglednih cvjetova, jer njihov miris nije prijatan. Cvjetovi su najčešće žuti, ali mogu biti ljubičasti, žuti, narandžasti.

Uslovi uzgajanja

Ginura je tropska biljka koja najbolje uspijeva kada se nalazi na toplom i osvijetljenom mjestu. Ipak, tokom ljeta će joj nabolje odgovarati prozori na istoku i zapadu. Kada je držimo na južnoj strani, potrudite se da bude u sjeni jer, kada je direktno izložena djelovanju Sunca gubi turgor, vene. Sjeverni položaj joj neće pasati ni u ljetnom periodu. Zbog nedostatka svjetla zaostaje u rastu, gubi boju, ima probleme s cvjetanjem. Također, izbjegavajte mjesto na propuhu, iznad radijatora.

Temperaturu prilagodite godišnjem dobu. Optimalna vrijednost u toku zime je između 12 i 15ºC. Korijen propada kada ju nekoliko dana držimo u prostoru gdje je 10ºC. Ne treba je stavljati na prozorsku dasku da joj listovi dodiruju staklo, jer će zbog razlike u temperaturi propasti. S druge strane, visoke temperaturne vrijednosti zimi usporavaju razvoj. Ljeti je poželjno oko 23ºC.

Ima neugledne cvjetove, a može se uzgajati vani (Foto: WikimediaCommons/LucaLuca)

Ljeti uspijeva i vani

U ljetnom periodu možemo je iznijeti vani, ali je treba držati u sjeni i zaštiti od direktnih padavina jer ne podnosi kvašenje listova. U zavisnosti od razvijenosti prihranjuje se jednom do dva puta mjesečno. Potrebno je redovno zalijevati. Presađuje se svake druge ili treće godine u posudu s novim supstratom.

Jednostavno se razmnožava reznicama koje stavimo u čašu s vodom i one će pustiti korijenje. Najčešće je napadaju grinje, bijele mušice, tripsi. Previše zalijevanja može biti pogubno, jer korijen truli. Ako se nedovoljno zalijeva odbacuje listove. 

Korištena fotografija u tekstu podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Tagovi

Sobno bilje Ginura Gynura Narodno vjerovanje Uslovi uzgajanja Temperatura Propuh Cvijet sreće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.