Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno grmlje
  • 15.12.2022. 12:00

Koje biljne kulture se sade u jami i kako pripremiti zemljište?

Vrlo je važno voditi računa i o ekološkim uslovima reona, zbog različite mikroklime, reljefa i kvaliteta tla, te je analiza zemljišta obavezna. Na zemljištu koje je prethodno orano ili rigolovano kopaju se rupe i pristupa sadnji.

Foto: Sonja Cvetković
  • 151
  • 11
  • 0

Najbolje vrijeme za sadnju voćnih vrsta, ali i ukrasnih je jesen, kada zemlja nalegne na korijen, a žile pripreme da hrane sadnicu čim krene vegetacija. U zavisnosti od vrste prilagođavamo izbor i pripremu zemljišta, dubinu, razmak.

"U jesen sadimo voće, cvijeće, ukrasno šiblje i drvenaste vrste. Na primjeru ukrasnog hibiskusa - primjenjuje se sadnja u jami, koja je stara preko sedam godina, 'školovana sadnica', i nije slobodan grm, već simulira srednje visoki lišćar", navodi inženjer hortikulture Dunja Milović.

Kako pripremiti zemljište jame?

Vrlo je važno voditi računa i o ekološkim uslovima reona, zbog različite mikroklime, reljefa i kvaliteta tla, te je analiza zemljišta obavezna. Na zemljištu koje je prethodno orano ili rigolovano kopaju se rupe u zavisnosti od vrste.

Sadnja u jami tipična je za ukrasno grmlje, kaže Milovićeva

"Sadnja u jami je tipična za ovakav sadni materijal. Važno je dobro je pripremiti, eventualno poboljšati zemljište tresetom, dodati đubrivo ukoliko sumnjamo u kvalitet zemlje."

Stručnjaci preporučuju pregorjelo stajsko đubrivo, dvije do tri lopate ili vještačko u čijoj formulaciji dominira kalijum. Nikako ne stavljati previše đubriva, jer može blokirati dotok vode iz dubljih slojeva zemljišta preko ljeta. Također, korijen sadnice ne smije da bude u direktnom kontaktu sa gnojivom.

"Naročito, ne ako je plantažna sadnja. Nakon dobre pripreme jame, važna je vertikalnost sadnje, kako bi ta biljka sutra imala pravilan rast i razvoj", kaže inženjer hortikulture.

Koje još savjete ne treba propustiti, pogledajte detaljnije u videu:

 


Tagovi

Sadnja grmlja Sadnja ukrasnog bilja Dunja Milović Hortikultura Priprema zemljišta Sadnja u jami Đubrenje zemljišta


Autor

Sonja Cvetković

Više [+]

Ljubitelj poljoprivrede i dugogodišnji autor priloga i emisija o najnovijim agrarnim dešavanjima.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kina previše ovisi o uvozu žitarica - donijeli zakon o prehrambenoj samodostatnosti

Prvi kineski zakon o prehrambenoj sigurnosti usmjeren na postizanje "apsolutne samodostatnosti" u osnovnim žitaricama stupio je na snagu u subotu, jer najveći svjetski uv...

Više [+]