• Uzgoj kaktusa
  • 29.09.2019. 18:00
  • Pomoravski okrug, Ćuprija

Novica Janjić iz Ćuprije uzgaja oko hiljadu vrsta kaktusa

Uzgoj kaktusa nije posao, već život i ljubav, kaže Novica Janjić koji uzgaja kaktuse duže od 40 godina. Kaktuse kupuju najviše kolekcionari, ali i ostali koji žele da nekome poklone nesvakidašnju biljku.

Foto: Jelena Lukić
  • 564
  • 35
  • 0

Novica Janjić (72) iz Ćuprije najveći je kolekcionar kaktusa u Pomoravskom okrugu sa čak hiljadu vrsta i oko 5.000 komada kaktusa i sukulenata sa svih kontinenata.

Prvi kaktus je posadio 1976. godine i od tada traje ta ljubav prema ovim, kako Novica kaže, vanplanetarnim biljkama. Prije 20 godina otvorio je rasadnik ,"Norka" na Vezirovom brdu kod Ćuprije, a u poslu mu pomaže sin Dragoslav Janjić (42) koji je završio pejzažnu arhitekturu.

Ljubav prema biljkama usađena mu je još u djetinjstvu, jer su majka i deda poznavali mnogo autohtonih biljaka. "Dok su moji drugovi jurili konje i tražili ptice u gnijezdu, ja sam sakupljao biljke, a majka mi je govorila kako se koja biljka zove," započinje svoju priču Novica.

Enciklopedija o kaktusima jedinstven i pun ljubavi poduhvat dr Radomira Dumičića

Završio školu za pejzažnu arhitekturu sa 30 godina

Iako je volio prirodu i biljke, životni put ga je odveo na metalski zanat, a cvjećarstvo mu je bilo samo hobi. Sam je sve izučavao i informisao se preko časopisa "Dobro jutro". Međutim, ljubav prema biljkama i kaktusima bila je jaka, pa ga je ipak dovela do srednje škole za pejzažnu arhitekturu koju je završio sa 30 godina. Odlučio je da mu to bude životni poziv.

"Krajem 70-ih i početkom 80-ih godina počeo sam da uzgajam kaktuse, a zatim i da proizvodim četinare. Tada u Srbiji nije bilo puno rasadnika pa sam vrlo brzo sve četinare prodao. Osamdesetih godina sam prilično teško dolazio do kaktusa iz cijelog svijeta. U Zagrebu je postojalo Društvo kaktusara Hrvatske, pri Društvu ljubitelja cvijeća. Prve kontakte sam ostvario 1986. godine sa Josipom Štimcem i od tada je počelo naše druženje. Kada sam ušao u njegov staklenik sve ostalo je prestalo da postoji za mene, samo kaktusi-vanzemaljska čuda," ističe Novica.

Novica ima oko hiljadu vrsta kaktusa koji su smješteni u stakleniku od 200 kvadrata

Najviši kaktus 4,5 metra

Danas Novica ima oko hiljadu vrsta kaktusa. "Ono što prodam izdržava kolekciju, jer kolekcija troši. Imam staklenik od 200 kvadrata, koji mora zimi da se grije, mora da se kupuju saksije, supstrat. Ovo nije skup hobi, ali mora da se ulaže", kaže Novica.

Kaktusi uglavnom potiču iz Južne i Sjeverne Amerike. Njegov omiljeni kaktus je notokaktus mamulosus. To je kaže naš sugovornik pravi pravcati muški kaktus, uvijek sposoban da opstane i preživi. Najveći kaktus koji ima je visok 4,5 metra. To su kaktusi trihoceriusi. Kolekcionari ih izbjegavaju jer su glomazni i nemaju gdje da se čuvaju. U prirodi karnegia gigantea može da naraste do 12 metara i da ima šest tona. Taj kaktus potiče iz Južne Amerike. Najmanji kaktus koji ima je blosfeldia liliputana, koji ima 34 mm u promjeru i 36 mm mu je visina. Ima kaktuse stare 40 godina, to je ehinokaktus grusoni, koji su teški oko 100 kilograma. Posjeduje i neke kaktuse sa plodovima koji koštaju 50 eura po kilogramu.

Naš sagovornik kaže da nije teško uzgajati kaktuse. Da možete odsustvovati tri mjeseca i ne morate brinuti šta je sa kaktusom. "Pa korov umre, a kaktusi prežive. Važno je samo da zimi temperatura mora da bude najniže oko 5 stepeni, mada neke vrste ne podnose tako nisku temperaturu. Zimi se ne zalivaju, znači od 1. novembra do 1. marta kaktusi su bez kapi vode", ističe Novica.

Od 1. novembra do 1. marta kaktusi su bez kapi vode

Gajenje kaktusa nije posao već život

Stručnjaci kažu da najlepši cvijet ima orhideja, pa zatim kaktus. "Meni su dragi kaktusi mamilarije koji imaju preljepe cvjetove, bijele, roze, crvene. Kod njih se napravi vjenčić od cvijeća oko kaktusa. Ehinocerus ima lijepe cvjetove koji ne traju dugo, zatim je lijep ehinopsis. U stakleniku osim kaktusauzgajam i orhideje, lantane, runolist," kaže Novica.

Ranije je Novica često išao na izložbe cvijeća, ali sada kaktuse izlaže jedino na izložbi u Požarevcu i možete ga vidjeti na vašarima u Ćupriji i Paraćinu. Kupci uglavnom dolaze kod njega u rasadnik, a preko interneta i pošte ne šalje, jer voli da sve biljke proda lično.

Najviše kupuju kolekcionari, a takođe i ljudi koji žele da poklone kaktuse. "Nedavno mi je bio jedan bračni par, koji je kupio 120 malih kaktusa za sve goste na svadbi," kaže Novica.

Student hortikulture u bašti uzgaja više od 200 kaktusa

Nakon eksplozije vojnog magacina srušio se i staklenik 

Međutim, uz sve lijepe stvari, bilo je kaže on "bogami i bodljikavo". "Nakon eksplozije vojnog magacina u Paraćinu 2006. godine srušio mi se staklenik. Sjećam se i noćnih dežurstva tokom ledenih dana, kada je temperatura padala do -27 stepeni Celzijusa. Sjećam se ogromnog snijega koji je pritiskao krov staklenika i košave od 120km na sat. Dva puta mi je bilo toliko teško da sam dolazio u iskušenje da pozovem komšiju Slavka i sve nabacam u traktorsku prikolicu i izručim u neku jarugu pored Morave. Ali sve sam to preživio," priča Novica koji je inače vedrog duha i uvijek spreman da nekim vicem nasmije sagovornika.

Na kraju razgovora Novica ističe da posla ima svakog dana, od ujutro do uveče, pogotovo u rasadniku na dva hektara gde uzgaja četinare, japanske trešnje, jele, ukrasne šljive, magnolije, javor. "Živim u rasadniku," ističe Novica Janjić i dodaje da od ovog posla može da se živi uz mnogo rada i truda, a naročito ljubavi.


Tagovi

Kaktusi Odgajivač Uzgoj kaktusa Vrste kaktusa Dragoslav Janjić


Autorica

Jelena Lukić

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001.godine. Cilj joj je da predstavi uspješne ljude koji se bave poljoprivredom.