Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kaktusa
  • 31.05.2019. 09:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bečej

Student hortikulture Milan Doroslovački u bašti uzgaja više od 200 kaktusa

Milan Doroslovački iz Bečeja ima nesvakidašnji hobi. U bašti uzgaja 50 različitih vrsta kaktusa, a njegova kolekcija broji više od 200 primjeraka.

Foto: Zorana Bogdanović
  • 566
  • 48
  • 0

Milan Doroslovački (23) je kaktuse počeo da uzgaja prije devet godina, kao srednjoškolac. Još tada je znao da želi da se bavi uzgojem biljaka i hortikulturom, zato je nakon gimnazije upisao željeni smjer na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, u susjednoj Srbiji.

Osim u saksiji, kaktuse je moguće uzgajati i u dvorištu. Međutim, potrebno je stvoriti im što prirodnije uslove, kaže naš sagovornik, koji je svoje primjerke presadio u sunčani dio bašte.

"Da bi kaktusi opstali, neophodno je da im obezbjedite kvalitetno zemljište. Oni uglavnom vole kiselo zemljište. Ne vole vodu zato je važno zalivati ih postepeno i prihranjivati. Tokom zime, vadim ih iz bašte i unosim u kuću kako ne bi promrzli. To je složeniji zadatak jer oko toga imam mnogo posla, a svaki kaktus treba pažljivo izvaditi, pritom vodim računa da se ne izbodem", objašnjava ovaj mladić.

Zimski "san" pogoduje fazi cvjetanja

O njima se brine svakodnevno. Zato i ne čudi što u svojoj kolekciji ima primjerke impozantnih veličina. Oni su rezultat prave brige i njege u koje se ubrajaju organska prihrana, specijalni malčevi i humus, koji sadrži ljuske krompira, ljuske jaja, soc od kafe.

"Najljepši je period cvjetanja. Cvjetove kaktusa karakterišu živopisne boje, različiti oblici i dimenzije. Neki narastu i do 30 centimetara, dok drugi imaju svega nekoliko milimetara. Nažalost, cvjet opstaje svega 24 sata. Da bi kaktus dostigao fazu cvjetanja, neophodno je ispuniti nekoliko preduslova", pojašnjava Milan i nastavlja da je kaktusu važno obezbjediti određenu fazu mirovanja, a to je najbolje učiniti u toku zime.

Cvjetove kaktusa karakterišu živopisne boje, različiti oblici i dimenzije

"Od oktobra do marta držim ih u hladnim prostorijama u kojima se temperatura kreće između 5 i 10 stepeni. Tada ih ne zalivam. Tokom tog perioda oni miruju i sakupljaju mineralne materije. Kada dođe proljeće, iznosim ih u baštu, tada počinje vegetacija, oni bujaju i formiraju se cvjetovi", kaže on.

Donosio primjerke sa studentskih putovanja

Mnogo voli da putuje, a pošto je student, ima priliku da sa fakultetom obiđe različite države i gradove Evrope. "Volim da vidim i saznam nove načine uzgoja biljaka, kako bih obogatio svoje znanje i iskustvo. Kada dođem kući trudim se da primjenim te novine. Takođe, nastojim da sa svakog putovanja kući donesem novu biljku koja ne raste u Srbiji. Tako sam donio razne sorte kaktusa", objašnjava Milan Doroslovački.

Osim u saksiji, kaktuse je moguće uzgajati i u dvorištu

Razmnožavanje kaktusa

Kaktuse je moguće razmnožiti na različite načine - kalemljenjem, reznicama i iz sjemena.

Kako uzgojiti kaktus iz sjemena

"Što se tiče metode razmnožavanja reznicama, neophodno je prepoloviti kaktus, s tim da nož mora biti sterilan. Po završetku tog postupka, mora se sačekati da rana zasuši. Ne smije da bude mokra, jer ukoliko dođe u dodir sa zemljom, kaktus će početi da truli i razvijat će se gljivice. Kada je rana suva, stavljamo ga u suvu zemlju i tako treba da odstoji sedam dana. Nakon toga, treba početi sa postepenim zalivanjem", objašnjava naš sagovornik.

Milan Doroslovački: Oprezno sa zalivanjem

Kaktusi su biljke koje inače ne vole previše vlage. Međutim, principi zalivanja nisu isti ukoliko je riječ o biljki koja boravi u sobi ili u bašti. U zatvorenom prostoru vazduh skoro i da ne cirkuliše, objašnjava naš sagovornik i dodaje da, u tom slučaju, kaktusi uglavnom nisu izloženi direktnim sunčevim zracima.

Principi zalivanja nisu isti za biljkku koja boravi u sobi ili u bašti

"Njima to nije dovoljno, jer vole direktno sunce. Kada zalivamo kaktus koji boravi u kući moramo imati na umu da u tom slučaju vodi treba mnogo više vremena da ispari iz saksije. Zato je važno kontrolisati vlažnost zemlje i ne pretjerivati sa zalivanjem, jer u suprotnom može da istruli. Zimi najčešće počnu da se deformišu i zakržljaju, upravo zbog toga jer nemaju dovoljno sunca i svjetlosti", kaže Milan.


Tagovi

Kaktusi Organska prihrana Cvijet kaktusa Milan Doroslovački Uzgoj kaktusa Zalivanje Prihrana Savjeti


Autorica

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.