Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kamilice
  • 31.05.2020. 09:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Sokolac

Naša kamilica uskoro na Njemačkom tržištu

Dogovorena je i saradnja sa oko 80 kooperanata, što ukazuje na priličnu zainteresovanost stanovništva za berbu ljekovitog i aromatičnog bilja.

Foto: Bigstockphoto/ChWeiss (ilustracija)
  • 95
  • 23
  • 0

Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja predstavlja važan sektor poljoprivrede Bosne i Hercegovine. Kroz ovu proizvodnju ostvaren je i značajan izvoz od preko 25 miliona KM.

Bogatstvo raznolikosti biljnih vrsta je značajan prirodni resurs naše zemlje. Takođe je i važan izvor sirovina za prerađivačku, farmaceutsku, ali i prehrambenu industriju. U prirodnoj sredini imaju bitnu ulogu u održavanju ekološke ravnoteže i očuvanju okoliša. Interesovanje za ljekovitim, začinskim i aromatičnim biljnim vrstama sve je veća i u svijetu, kako navode u PSSRS.

Proizvodnja potpuno organska i certifikovana

Da se i kod nas mogu naći primjeri dobre prakse, pokazuju iz "Bilja i ljekobilja", u opštini Sokolac. Ovo poduzeće bavi se sakupljanjem, otkupom i skladištenjem ljekovitog i aromatičnog samoniklog bilja, šumskih plodova i gljiva. Ove aktivnosti obavljaju od ranog proljeća pa sve do kasne jeseni.

Zašto uzgajati kamilicu? Jer ima perspektivu!

Posjeduju potrebnu savremenu tehnologiju prilikom sakupljanja i skladištenja biljnog materijala koji otkupe. U svom vlasništvu imaju i destileriju, kapaciteta 1.500 litara, a bave se i proizvodnjom osam vrsta eteričnih ulja. Cilj za neki predstojeći period je intenziviranje uzgoja i proširenje asortimana aktuelnih proizvoda.

Proizvodnja ljekovitog bilja je organska, certifikovana zato što su biljke iz potpuno prirodnog okruženja, odnosno, bez primjene hemijskih sredstava, prisustva industrijskih zagađivača i bez plantažnog uzgoja. Ovakve karakteristike, olakšavaju nastup na zahtjevnom evropskom tržištu kada je riječ o izvozu.

Zasad kamilice na 10 hektara

Dogovorena je i saradnja sa oko 80 kooperanata, što ukazuje na priličnu zainteresovanost stanovništva za berbu ljekovitog i aromatičnog bilja, ali i gljiva na širem području romanijske regije i području gornjeg Podrinja.

Ove sezone posijali su kamilicu (Matricaria chamomilla L.) na površini od deset hektara, zbog njene široke primjene. Biljni materijal prve klase u planu je da se suši i izvozi na njemačko tržište, a biljke druge klase predviđene su za destilovanje i proizvodnju eteričnih ulja.

Za uzgajivače ljekovitog bilja, uskoro besplatan Priručnik o sakupljanju bilja

Podsjećamo da je od skoro dostupan priručnik za sve zainteresovane za sakupljanje ljekovitog bilja, kao i šumskih plodova. Ovaj dokument sadrži opise 86 ljekovitih biljnih vrsta, kao i deset vrsta gljiva. Takođe, data su i uputstva i informacije o četiri otrovne biljke i pet otrovnih gljiva, a koje sakupljači često mogu da zamijene za jestive.   


Tagovi

Proizvodnja kamilice Ljekovito bilje Aromatično bilje Izvor sirovina Šumski plodovi Proizvodnja eteričnih ulja Organska proizvodnja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.