Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekoviti bosiljak
  • 06.12.2020. 09:30

Ljekovito sjeme bosiljka može se koristiti za razne namjene

Prije upotrebe sjemenke je potrebno namočiti u vodi 15 minuta. Pomažu kod infekcija, problema sa probavom, urinarnim tegobama, prehlade, gripa, astme, depresije, popravljaju raspoloženje i daju dugotrajni osjećaj sitosti.

Foto: Depositphotos/StephanieFrey
  • 388
  • 198
  • 0

O bosiljku i ljekovitosti koju ima mnogo toga je rečeno, ali je kod nas njegovo sjeme skoro nepoznanica. Od davnina se koristi u ajurvedskoj i kineskoj medicini, a poslednjih desetljeća sve više postajemo svjesni pozitivnog djelovanja malih, crnih sjemenki. Osim što se primjenjuje u ljekovite svrhe, sve više se upotrebljava i u gastronomiji.

Mirisni i sveti bosiljak

I pored toga što pripadaju istom rodu, trebalo bi razlikovati mirisni (Ocimum basilicum) i sveti bosiljak (tulsi Ocimum sanctum). Listovi mirisnog varijeteta glatki su i njegovo sjeme se češće koristi u pripremanju jela kojima daje specifičan okus i miris. Od njega se pravi esencijalno ulje. Listovi svetog bosiljka su pufnasti, a cvjetovi ljubičasti. Njegovo sjeme više se koristi u pripremi ljekovitih preparata.

Kako uzgajati bosiljak?

Sjemenke su mu male, crne i veoma slične onima kod čie. Kao i čia, bosiljak takođe usvaja vodu i bubri. Stvara želatinoznu masu. Zbog te osobine, koristi se za zgušnjavanje napitaka i jela.

Sadržaj korisnih materija u njemu zavisi od uslova uzgajanja, kvaliteta zemljišta na kome raste biljka, vremenskih prilika, termina berbe, uslova tokom sušenja i skladištenja. Bogato je željezom, omega 3 mastima, vlaknima, proteinima, flavonoidima i drugim korisnim materijama.

Dobar kao zamjena za jaja

Zahvaljujući svom sastavu izuzetno je korisno kod poboljšavanja imuniteta. Djeluje protiv virusa, gljivica i bakterija. Zahvaljujući bogatstvu vlakana, pozitivno djeluje na bakterije koje žive u našim crijevima i na taj način pomažu regulisanje probave i umanjuju nadimanje. Sjemenke natopljene u vodi oslobađaju vlakna koja djeluju laksativno, ubrzavaju metabolizam, ublažavaju stomačne grčeve i pomažu kod ostipacije. Korisne su i u liječenju infekcija, upale bešike i vaginalnih upala.

Bosiljak - ljekovita biljka kraljevskog mirisa

Sjeme bosiljka ne upija vodu obilno kao što to je to slučaj kod čije. Količina vode koju mogu upiti je manja. Obično se samo preliju i sačeka se 15 minuta dok se ne upije vlaga, a višak iznad želatinoznog sloja se odlije. Stvorena želatinozna masa može se koristiti kao zamjena za jaja.

Trudnicama se ne preporučuje njihova konzumacija jer smanjuju nivo estrogena. Naučna istraživanja dokazala su da reguliše i nivo šećera u krvi, posebno kod osoba oboljelih od dijabetesa tip 2.

Sjemenke prije upotrebe natopiti u vodi

Koriste se za liječenje prehlade, gripa i astme. Veoma su blagotvorne u borbi sa stresom i pomažu kod mentalnog umora, migrene, a kod depresivnih osoba popravljaju raspoloženje.

Kada se konzumiraju, daju dugotrajan osjećaj sitosti. Zbog ove osobine koriste ih ljudi koji žele smršaviti, ali i oni koji su izloženi intenzivnom radu ili pješačenju.

Od sjemena mirisnog bosiljka proizvodi se ulje koje se može upotrijebiti kod zarastanja rana, posjekotina i kožnih infekcija. Ovo sjeme uvijek treba prvo natopiti u vodi. Na taj način oslobađaju se i aktiviraju brojne korisne materije, koje djeluju ljekovito na naš organizam.


Tagovi

Sjeme bosiljka Uzgoj bosiljka Ljekovitost bosiljka Kvalitet zemljišta Mirisni bosiljak Sveti bosiljak Popravlja raspoloženje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...