Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagorčevina
  • 18.03.2020. 07:30

Ljekovita svojstva jagorčevine - skupljaju se cvjetovi, listovi i korijen

Poznato je da su cvjetovi jagorčevine jestivi, a od njih se može pripremiti čaj koji smiruje kašalj. Od korijena i rizoma se takođe prave čajevi za smirivanje kašlja i infekcija disajnih puteva, a posebno dobro djeluje kod bronhitisa. 

Foto: JumpStory
  • 4.293
  • 163
  • 0

Jedan od prvih vjesnika proljeća su i jagorčevine koji kod većine bude sreću o dolasku lijepog vremena. No, mnogi se gotovo nikada ne zapitaju o ljekovitosti ove biljke. Obična jagorčevina (Primula vulgaris) je vrsta koja se kod nas javlja nešto češće od ljekovite ili jagorčike (Primula veris, naslovna fotografija), a obe vrste imaju ljekovita svojstva, iako obična nešto manje.

Ovo bilje nalazi se svuda u prirodi - od polja, šuma, livada i proplanaka do 1.200 m nadmorske visine. Želja nam je podsjetiti na njihova blagotvorna svojstva koja su se davno koristila u narodnoj medicini i liječenju raznih bolesti.

Skupljaju se cvjetovi, listovi i korijen

Poznato je da su njeni cvjetovi jestivi, a od njih se može pripremiti čaj koji smiruje kašalj, ali i koristiti kao dekorativni dodatak salatama. Od korijena i rizoma se takođe prave čajevi za smirivanje kašlja i infekcija disajnih puteva, a posebno dobro djeluje kod bronhitisa. 

Čaj od korijena pomaže u smanjenju glavobolje, djeluje umirujuće i smanjuje nervozu, liječi nesanicu, vrtoglavicu i nesvjesticu. Takođe se koristi za liječenje bolesnih bubrega i reumatizma.

Listovi su izvor vitamina C i karotena, a nakon cvjetanja se postotak vitamina povećava, sve do aprila. Mladi listovi se mogu jesti kao salata, stavljati u čorbe, variva i umake. Iako lišće nije naročito ukusno, pomaže u borbi protiv proljetnog umora. Međutim, ipak treba biti oprezan pri njihovoj konzumaciji i koristiti ih u manjim količinama.

Oprez pri konzumaciji zbog saponina

Kod upotrebe jagorčevine postoje ograničenja jer su u rijetkim slučajevima moguće alergijske reakcije ili tegobe probavnih organa. Takođe, trudnicama i dojiljama se ne preporučuju preparati na bazi ove biljke, zbog sadržaja saponina, koji može izazvati neželjeno djelovanje.

Vole polusjenovite položaje i vlagu

Izuzetno je otporna biljka jer joj hladnoća i mraz ne smetaju. Za sadnju su podogni polusjenoviti položaji ispod listopadnog drveća, gdje će tokom cvjetanja dobiti dovoljno svjetla, a kasnije kad prođe ovo razdoblje i nastupi period mirovanja, imati hladovinu i dovoljno vlage.

Sedam ljekovitih biljaka koje možete uzgajati sami

Rana (ljekovita) jagorčevina bolje će uspijevati na područjima sličnijim njenom prirodnom planinskom staništu, tj. na dobro dreniranom sunčanom tlu. Jagoečevine je najjednostavnije razmnožiti dijeljenjem busenova, a posađene biljke dobro je malčirati.

Jaglaci su također dobar izbor za prozorske daske te svjetle i prohladne prostorije. Najbolje napreduju u prostoriji s istočnim položajem i temperaturama od 5 do 18°C. Za sobne uvjete najbolji odabir su: Primula obconica, Primula sinensis, Primula malacoides i Primula grandiflora.


Tagovi

Jagorčevina Ljekovitost jagorčevine Primula vulgaris Primula veris Čaj protiv kašlja Vitamin C Jestivo cvijeće Jestivo bilje Jaglaci


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.