Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opasne sobne biljke
  • 24.03.2018. 12:00

Koje sobne biljke nisu dobre za naše zdravlje?

Svrab, plikovi i gušenje, samo su neki od simptoma, koje mogu izazvati biljke koje često držimo kao ukras u svom domu.

Foto: Pixabay / bstad
  • 2.468
  • 32
  • 0

Ukrasne biljke čine sastavni dio gotovo svakog enterijera, bilo da je u pitanju naš dom ili poslovni prostor. Poznato je da biljke, osim što su dekorativne,  proizvode kisik  i uklanjaju štetna zračenja kućnih aparata. Međutim, malo pažnje posvećuje se njihovom štetnom djelovanju. Neke od njih mogu biti izuzetno opasne po naše zdravlje. 

Difenbahija

Iako je veoma omiljena, difenbahija može biti jako opasna. U to se možete uvjeriti prilikom brisanja prašine sa listova - izazvat će vam crvenilo kože i svrab. Djeca često znaju stavljati nepoznate predmete u usta, a ako poližu list, mogu osjetiti snažnu bol usana, a za sedmicu dana je moguće da neće moći govoriti. Ukoliko sok dospije u oči, može izazvati sljepoću.

Fikus

Lišće ove biljke sadrži veoma otrovan mliječni sok. Postoji čak 800 podvrsta ove biljke, a gotovo sve u dodiru sa kožom izazivaju svrab i oticanje. Ukoliko vam se ovo dogodi, obavezno idite kod ljekara, kako biste dobili odgovarajuću terapija protiv upala i alergija.

Filadendron 

Filadendron sadrži biljni sok, koji može iritirati kožu i usnu šupljinu. Nakon što dospije u usta, može izazvati otežano disanje, oticanja grla, ali i stomačne probleme. Opasne reakcije su rijetke, ali biljku ne bi trebalo držati tamo gdje ima male djece ili kućnih ljubimaca.

Flamingov cvijet

Ova tropska biljka ima tamnozelene, srcolike, mesnate listove, kao i upečatljive crvene cvjetove. Ako se pojede bilo koji dio ove biljke, dolazi do peckanja u ustima, koje vremenom postaje sve intenzivnije i dovodi do pojave plikova.  Otrov iz biljke djeluje i na glas, koji može promuknuti. Najgore što se može dogoditi su izuzetno bolni otoci i opekotine unutar sistema organa za probavu, ali i gušenje.

Flamingov cvet
Najgore što se može dogoditi su izuzetno bolni otoci i opekotine unutar sistema organa za probavu, ali i gušenje (Foto: pasja1000)

Hortenzija

Grmolika, drvenasta biljka, hortenzija ima nazubljene ovalne listove i loptaste cvjetova bijele, ružičaste i plave boje, koja raste u visinu i do 4,5 metara. Oni su izuzetno privlačni, ali mogu izazvati bol u stomaku. Simptomi su i svrab na koži, povraćanje, slabost i znojenje. Smatra se da cvijet hortenzije može izazvati i napade slične epileptičnim, poremećaj krvnog pritiska, pa čak i komu.

Kroton

Kroton je lijepa, ali apsolutno nedodirljiva biljka. Ukoliko joj se priđe bez rukavica, odmah oslobađa otrov, koji je sakriven u bezbojnoj mliječnoj tekućini lišća. Mliječni sok izaziva iritaciju kože, a ukoliko dospije u krvotok može dovesti i do smrtnog ishoda.

Zaštitite djecu od otrovnih i opasnih biljaka

Paprat

Ovo je jedna od rijetkih biljaka, koje apsorbiraju kisik, a oslobađaju ugljični-dioksid, a ne obrnuto. Ukoliko je držite u spavaćim sobama, zbog potrošnje kisika može izazvati jutarnje glavobolje. Takođe, njen specifičan miris može dovesti i do nesanice.


Tagovi

Otrovne biljke Kućne biljke Opasne biljke Difenbahija Fikus Filadendron Flamingov cvijet Hortenzija Kroton Paprat


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.