• Otrovne biljke
  • 10.08.2017. 08:00

Zaštitite djecu od otrovnih i opasnih biljaka

Mnogobrojne biljke gajimo zbog njihove ljepote, ali su te biljke zbog svoje otrovnosti opasne za djecu.

Foto: Pixabay/Efraimstocheter
  • 1.824
  • 219
  • 0

U okruženju djece se nalazi veliki broj otrovnih biljaka kojima pridajemo veoma malo pažnje. Većinu tih biljaka uzgajamo zbog njihove dekorativnosti i zaboravljamo da će djeca provoditi vrijeme pored njih. U dvorištima vrtića, škola, kuća, u prakovima veoma često možemo vidjeti biljke kojima tu nije mjesto. Za djecu su najopasnije biljke koje imaju plodove bobice, posebno plodovi crvene boje. Opasni su i grmovi u kojima se djeca skrivaju i na taj način dolaze u kontakt sa otrovnim biljkama.

U želji da djeca provode vrijeme na otvorenom, nismo ni svjesni da biljke koje nas oduševljavaju svojom ljepotom mogu biti opasne za mališane. Najviše su ugrožena djeca u dobi između 2 i 10 godina koja istražuju svijet oko sebe.

U svijetu postoji preko 10.000 otrovnih biljaka. Neke od tih biljaka izazivaju samo crvenilo na koži dok druge mogu biti kobne po život čak i u veoma malim dozama.

Oleander (Nerium oleander)

Oleander je najotrovnija ukrasna biljka koju rado uzgajamo zbog ljepote cvjetova i koja nas podsjeća na more. To je višegodišnja, zimzelena biljka iz porodice Apocynaceae. Svi dijelovi biljke su otrovni. Sadrži glikozide koji djeluju na srce.

Šimšir (Buxsus sempervirens)

Šimšir je veoma popularna grmolika biljka od koje se formiraju živice ili razni biljni dekorativni oblici. Ovu biljnu vrstu veoma često susrećemo u dvorištima vrtića, škola, u parkovima i dvorištima. Cijela biljka je otrovna i listovi mogu izazvati iritacije na koži ukoliko se djeca igraju oko šimšira. Kod oralnog unošenja šimšir može da izazove bolove u trbuhu. Obratiti pažnju i na plod šimšira koji je interesantan djeci.

Tisa (Taxus sp.)

Tisa je otrovna biljka, a najveća opasnost za djecu su njene crvene bobice. Bobice su veoma interesantne manjoj djeci koja ih često pojedu. Tisa kod djece može izazvati vrtoglavicu, proljev, povraćanje, otežano disanje, crvenilo na koži u vidu krugova, gubitak svijesti.

Lovor višnja (Prunus laurocerasus)

Lovor višnja je zimzeleni grm koji formira živice. Cijela biljka je otrovna. Za djecu su interesantni njeni plodovi, crvene bobice. Nakon rezidbe lovor višnje operite ruke.

Kalina (Ligustrum sp.)

Kalina je veoma popularna za obrazovanje živica i kao ukrasni grm. Cijela biljka je otrovna. I njen plod je veoma privlačna bobica. Izaziva jake bolove u stomaku, želučane poremećaje, ali i probleme i zastoj cirkulacije.

Glicinija (Wisteria sinensis)

Ova biljna vrsta je postala popularna zbog svojih izuzetno lijepih cvjetova. Biljka je otrovna, a najviše su otrovne mahune i sjemenke. Izaziva proljev, povraćanje, želudčane probleme. Teži oblici trovanja mogu dovesti u opasnost život djeteta.

Hortenzija (Hydrangea sp. )

Hortenzija se udomaćila u našim dvorištima koje ukrašava prelijepim cvjetovima, ali ona može izazavati osip, češanje.

Bršljan ( Hedera helix)

Biljka bršljana je u potpunosti otrovna, a najotrovniji su plodovi. Listovi mogu izazvati dermatitis, a plodovi izazivaju otežano disanje.

Lantana (Lantana sp.)

Biljka može da izazove upale na koži ukoliko nakon dodirivanja njenog lišća djeca ostanu izložena suncu. Otrovni su i njeni plodovi.

Zlatna kiša (Laburnum anagiroides)

Odlikuje se izuzetno lijepim cvjetovima u vidu grozga, ali to je veoma otrovna biljka koju ne treba saditi u dvorištima gdje ima male djece.

Đurđica (Covalaria majalis)

Izuzetno dekorativna cvjetnica. Za djecu su interesantni plodovi. Cijela biljka je otrovna, zaustavlja rad srca.

Biljke iz porodica Solanaceae

Krompir i paradajz su biljke za koje ne smatramo da su prijetnja. Veoma često djeca plodove biljke krompira smatraju za jestive. Neka djeca će reagovati na zelene plodove paradajza, a kod drugi će listovi izazvati iritacije na koži.

Pomoćnica je otrovna biljka koja ima plodove koje djeca veoma često žele pojesti, a biljka je kao korov prisutna svuda.

Osim ovih biljaka veoma često se oko mjesta gdje se zadržavaju djeca sade i biljke koje mogu izazavati jake alergije: lipa, lijeska, čempres, tisa, fikus i druge biljke.

Foto: Pixabay/Efraimstocheter


Tagovi

Otrovne biljke Djeca Opasnost od biljaka


Autorica

Ranka Vojnović

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi