Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup smilja
  • 24.05.2016. 18:00

Kilogram smilja tri marke, najviše 3,5 KM

Cijena će ovisiti o kretanju na tržištu, odnosno potražnji za uljem, a berba će najvjerojatnije započeti tek nakon 13. juna.

Foto: Nedjeljko Musulin
  • 874
  • 43
  • 0

Otkupna cijena kilograma smilja, unatoč pričama da bi ove sezone mogla dosegnuti šest konvertibilnih maraka, bit će tri, a mogla bi rasti najviše do 3,5 konvertibilnih maraka, piše vecernji.ba. Kako su im rekli otkupljivači, dogovor je da kod svih bude ista cijena. Tri marke će biti početna cijena, a preko četiri neće ići.

Suho samoniklo zlato

Sve će, kažu, ovisiti o kretanju na tržištu, odnosno potražnji za uljem, a berba će najvjerojatnije započeti tek nakon 13. juna.

Podsjećamo, stručnjaci ističu kako je podneblje Hercegovine itekako prikladno za tu poljoprivrednu kulturu, ne samo, s obzirom na klimatske uvjete, nego i na tradiciju, koje je oduvijek bilo prepoznatljivo i po samoniklom smilju odnosno autohtonom bilju, nazvano suhim zlatom.

To što se sve više zahuktava plantažna proizvodnja smilja u hercegovačkom krajobrazu vjerojatno je uslijed neočekivano velike potražnje farmaceutske i kozmetičke potrošnje u Europi i svijetu. Prema podacima Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru, u Hercegovini ima više od 500 hektara zemljišta pod nasadima smilja te se najavljuje širenje te kulture.

Izvoz eteričnog ulja

Ističu i visoku cijenu proizvedenog eteričnog ulja od smilja, koja na tržištu trenutačno iznosi i više od 1.500 eura, a izvozi se u SAD, zemlje Europske unije. Tvrde kako uzgoj smilja ne zahtijeva pretjerana ulaganja, osim prilagođavanja, odnosno stručne pripreme zemljišta za uzgoj te poljoprivredne kulture.

Osim prikladna tla i obilja sunca, neophodno je za uzgoj znanje i strpljenje.

Foto: Nedjeljko Musulin


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Smilje Otkupna cijena Hercegovina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.