Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presađivanje limuna
  • 23.03.2024. 07:30

Kako i kada presaditi limun?

Presađivanje treba izbjegavati za vrijeme pune vegetacije, posebno u cvatnji ili početku rasta mladih plodova

Foto: Depositphotos/tanya.tawa
  • 84
  • 10
  • 0

Presađivanjem limuna se stablo premješta iz manjeg u veći lonac, posudu ili se pak u istom loncu zamjenjuje dio supstrata novim. U ovom slučaju svakako koristite onaj za citruse. Ako ovo ne učinimo pravovremeno, može doći do usporavanja ili prekida rasta korijenovog sistema i krošnje. 

Postupno presađivati

Češće se presađuje u prvim godinama života. Ovisno o veličini posude i brzini razvoja na samom početku, nekada se tokom jedne godine presadi jedan do dva puta, piše Pavle Bakarić u knjizi "Limu u domu i dvorištu". Naglašava da je važno to raditi postupno jer nije dobro odmah ga presaditi u veliki lonac jer stablo donosi rod kada korijenje u cijelosti iskoristi sav supstrat u loncu. 

Može se obaviti u svako doba godine, ali je najbolje u doba mirovanja vegetacije. Treba izbjegavati to činiti za vrijeme pune vegetacije, posebno u cvatnji ili početku rasta mladih plodova. Sve što može negativno utjecati na korijenski sistem i krošnju u tim fazama može dovesti do opadanja lišća, cvjetova ili plodova. Najbolje je to napraviti pred početak proljetne vegetacije. Tom prilikom treba paziti na korijenov sistem, kako ga ne bi oštetili. 

Što su sadnica i posuda manji, to je ova radnja lakša. Jednom rukom izvrnete lonac sa sadnicom na drugu ruku, a zatim ju lagano izvučete. Supstrat s korijenjem čvrsto držite da se ne rasipa. Umjereno vlažno tlo olakšava odvajanje zemlje od stijenki posude. 

Osnovno je pravilo, ističe, da se limun presađuje postupno do određene veličine posude. Često je njena veličina ograničavajući faktor razvoja krošnje i cijelog stabla. Zato, kada se dostigne određena širina krošnje, obavlja se svake tri do četiri godine u istu posudu. 

Zašto limun u posudi ne sazrijeva na vrijeme?

Smatra se kako veličina, odnosno obim krošnje treba biti četiri puta veći od volumena lonca, odnosno tla u njemu. Najbolje je povećavati veličinu lonca u prvim godinama života limuna za jednu četvrtinu dotadašnje veličine. Nova posuda treba biti veća od stare u širini i visini. U trenutku kada se ona više ne povećava, tada presađivanje služi samo za izmjenu supstrata. 

Orezivanje korijenja i krošnje 

Veliko i starije stablo se može presaditi uz pomoć koloture, a kada se izvuče iz posude, lagano se otrese zemlja te oreže jako korijenje koje strši na stranu, a iz kojeg niču okomiti izboji koji ne donose urod. Zbog smanjenja korijenovog sistema mora se smanjiti dio krošnje tako što se oreže broj izboja, ali ne i volumen krošnje. 

Na dno lonca se stavlja malo supstrata te zalije, vraća se stablo i dodaje novi sa svih strana. Dobro se zalije i doda još zemlje po potrebi, ali ne do samog vrha jer nećete imati prostora za zalijevanje. Visina korijenovog vrata ostaje na istom nivou na kojem je bila i prije. Svakako pazite na drenažu, ona mora biti osigurana. 

Limun postavite na toplije, ali manje svjetlo mjesto gdje treba ostati do dvije sedmice, ovisno o oštećenju korijena ili krošnje. Nije dobro izlagati ga neposrednom suncu. Prvih dana nekoliko puta ga pošpricajte vodom. 


Tagovi

Presađivanje limuna Limun u posudi Supstrat za limun Supstrat za citruse Postupno presađivanje Orezivanje korijenja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]