Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno grmlje
  • 15.01.2024. 07:30

Kada obaviti rezidbu ukrasnih grmova?

Kasna zima i rano proljeće su idealni su za rezidbu. Optimalno je da ju završimo prije kretanja sokova i buđenja pupoljaka. Najbolje je da se obavlja na 10 stepeni

Foto: Pixell/Kristina Stedul Fabac
  • 141
  • 9
  • 0

Najvažnije pitanje rezidbe ukrasnog grmlja koje raste na otvorenom je - kada ju obaviti. Listopadne vrste odbacuju lišće i skladište rezervne materije u korijenu. Zimska rezidba ne narušava takve zalihe i daje mogućnost ranog kretanja vegetacije, osigurava uravnotežen rast i obilno cvjetanje.

Neophodne su oštre makaze

Za provođenje ovog posla biće nam neophodne makaze koje treba uskladiti s vrstom i debljinom grančica. One trebaju biti naoštrene kako bi nastali rez bio gladak i čist. Tupe makaze dovode do gnječenja drveta što stvara veće rane koje su podložne infekcijama, napadu štetočina, isušivanju i izmrzavanju. Obavezno ih je dezinfikovati.

Kako naoštriti baštenski i voćarski alat?

Makaze sa dvije oštrice imaju moć sječenja sa obe strane i mogu se koristiti za deblje i jače grane, dok se za one većeg obima i stabla koriste razne pile. Prema potrebi koristi se voćarski vosak sa kojim se premazuju veći rezovi.

Vrijeme rezidbe

Kasna zima i rano proljeće su idealni su za rezidbu. Vegetacija još uvijek nije krenula. Optimalno je da ju završimo prije kretanja sokova i buđenja pupoljaka. Najbolje je da se obavlja na 10 stepeni, minimalno za otporne vrste do 5 stepeni, a ispod toga ne.

Vrste koje cvjetaju na krajevima novih prirasta orezujemo na dva do tri pupa. Takav su hibiskus, budleja, spirea, većina hortenzija (metličaste), fuksije i druge vrste.

Sada se orezuju žive ograde kako bi se postakli pupoljci da daju nove priraste. Takvi zahvati će dati kompaktniji izgled i izbjećemo ogoljavanje donjih i unutrašnjih dijelova. Nakon toga potrebno je obaviti prihranu.

Sve vrste koje cvjetaju na prošlogodišnjim prirastima bolje je ostaviti i rezidbu provesti kada prođe cvjetanje. U ovu grupu spadaju: jorgovan, neke hortenzije, forzicija, kerija, vajgela.


Tagovi

Ukrasno grmlje Rezidba ukrasnog grmlja Zimska rezidba Proljetna rezidba Rezidba grmlja Kada


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Može li ovdje kafa i odmor 😁