Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oštrenje alata
  • 30.01.2022. 07:30

Kako naoštriti baštenski i voćarski alat?

Alat je potrebno redovno čistiti i oštriti kako bi bio dugotrajan i lakši za upotrebu

Foto: Depositphotos/Koliadzynskalryna
  • 696
  • 32
  • 0

Za rad u bašti i voćnjaku je neophodan alat koji se treba održavati, a pojedini je potrebno povremeno naoštriti kao bi rad s njim bio lakši. Tokom vremena i rada tupi se njihova oštrica, a pod uticajem kamenog, suvog, grudvastog zbijenog ili zemljišta prepunog korijenja. Na njoj se pojavljuju urezi, dolazi do tupljenja rezne površine i bočnih strana. Što su tuplje, lopate, motike, ašovi, makaze, grablje, vile postaju sve teže za rad.

Dva najčešća razloga zbog koji dolazi do ove pojave su zamor metala i oksidacija. Do zamora metala dolazi jer se oštrica savija naprijed-nazad što je čini dovoljno slabom da će se slomiti pod opterećenjem ili naprezanjem. Oksidacija je prirodan proces koji se događa kada alat nije očišćen i podmazan što uzrokuje propadanje.

Prije svega alat je potrebno očistiti od prljavštine što možete napraviti brusnim papirom, žičanom četkom ili čeličnom vunom ako je prisutna hrđa i nečistoće. Ako je potrebno, prvo ga operite, a onda ostavite i da se osuši. 

Biće vam potreban kamen za oštrenje namijenjen za metal. Laganim pritiskom oštricu vucite po kamenu.  Nakon svega nanesite sloj ulja koji će zaštiti alat od hrđe. Naravno, oštrenje je najlakše napraviti na brusnom točku. 

Oštrenje grablji

Većina baštovana na našim terenima ne oštri grablje, ali očišćene i naoštrene grablje omogućavaju lakši rad, posebno kada je to slučaj s pripremom gredice, razbijanjem grudvi zemlje i usitnjavanjem sjetvene površine.

Kako one imaju veliki broj zubaca, ovo je naporan proces. No, s takvima je rad ugodniji, lakši i brži.

Oštrenje motike, ašova i lopate

Motike su nezaobilazan alat u baštovanstvu, cvjećarstvu, uređenju dvorišta. Prije svega motika se učvrsti da se sječivo ne pomjera. Oštrenje se obavlja pod uglom od 20º na oštricu. Motika će najbolje sjeći kada se prvo obradi zadnja strana, a s prednje uklonimo neravnine i oštećenja.

Oštar alat olakšava rad (Foto:  Depositphotos/mikeshots)

Sječivo ašova se ovako obrađuje pod uglom od 45º. Tek tada će odlično da siječe zemlju, a vi se nećete moći posjeći.

Lopate koje imaju ravno sječivo ne zahtijevaju potpuno oštrenje za razliku od lopata sa špicastim. Kao i ostale baštenske alate, i lopate je  prvo potrebno očistiti od prljavštine i hrđe. Velika turpija će nam pomoći kod oštrenja njezine ivice, ali ako je ona potpuno tupa s udubljenjima i napuklinama, biće potrebna brusilica.

Baštenske i voćarske makaze

Tupe makaze vam mogu stvoriti više štete u bašti i voćnjaku jer će stvarati rane, kidati drvo prilikom rezidbe, biće teške za rad. Prije svega uklonite hrđu i prljavštinu. Tu će vam pomoći brusni papir visoke granulacije. Šmirglajte dok ne dobiju sjaj. 

Za oštrenje se može koristiti brusni kamen, obloženi brusevi, metalne turpije, a najlakše je to učiniti na brusnom točku. 

Treba napomenuti da postoje različite baštenske makaze, od malih do velikih za orezivanje živice. Potrebno ih je oštriti jedan put godišnje ili jednom u dvije godine u zavisnosti od toga kako ih koristimo. Oštrica je zakošena i samo je s jedne strane oštra, odnosno pravi rez. Dakle, postupak trebate uraditi na pravoj strani, jer ćete u protivnom uništiti sječivo.

Tupe škare mogu napraviti puno štete (Foto: Depositphotos/zbg22)

Uzmite brusni papir, stegu (stezaljku) i turpiju. Komadom brusnog papira ili čeličnom vunom dobro očistite makaze od hrđe i prljavštine. Snažno brusnim papirom istrljajte sječiva. Makaze se stave u stegu sa sječivom okrenutim prema gore. Vidjet ćete da je unutrašnja strana ravna, a vanjska pod uglom i nju oštrite. Turpijajte vanjsku stranu oštrice na oba sječiva.

Osim profesionalnog oštrenja mnogi baštovani i voćari pribjegavaju onom pomoću brusnog papira i deterdženta za suđe. Sam proces se odvija tako što se oštrica trlja o brusni papir oko pet minuta, a zatim se istrlja sapunom za suđe. Ovo se ponavlja sve dok ne dobijemo oštru ivicu. 


Tagovi

Poljoprivredni alat Motika Ašov Lopata Makaze Oštrenje Turpije Oštrenje alata


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.