Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ašov
  • 14.01.2022. 07:30

Kako odabrati pravi ašov, nasaditi dršku i naoštriti sječivo?

Bez dobrog ašova je nemoguće zamisliti rad na imanju, posebno u bašti. Kako odabrati dobar ašov? Kako nasaditi dršku i naoštriti sječivo?

Foto: Depositphoto/danyk
  • 584
  • 82
  • 0

Radove oko uređenja zemljišta na imanju je nemoguće zamisliti bez dobrog ašova. Posebno je neophodan kada su u pitanju baštenski radovi. Ovaj poljoprivredni alat je nezamjenjiv kada se radi o kopanju zemlje, formiranju gredica i staza, vađenju i prenošenju biljaka, kopanju rupa za sadnice ili za stubove, a olakšaće vam naporan rad i uštedjeti vrijeme. On može da zamjeni lopatu i neke druge alate, ali oni ne mogu da zamijene ašov.

Ono što je problem kod kupovine ovog, ali i drugih poljoprivrednih alata, je da na tržištu imamo malo dobrih i kvalitetnih.

Prilikom odabira potrebno je obratiti pažnju od kakvog materijala je napravljen. Jeftini su napravljeni od tankog metala ili kako ih narod naziva "limeni ašovi" su pogodni za obavljanje nekih lakših radova. Kod težih se oni brzo krive, na teškom zemljištu ne mogu da prodru u dubinu i podložni su brzom propadanju.

Kovani za dugotrajno korištenje

Ukoliko želite ašov koji će dugo trajati, odaberite kovani. S njim ćete moći raditi teže poslove, ali trebate znati da on nije lagan.

U svijetu je ponuda mnogo raznovrsnija: od čelika, čelika obloženog teflonom, nehrđajućeg, visokolegiranog, od titanijuma i njegovih legura.

Odaberite pravi oblik (Foto: Depositphotos/lightpoet)

Druga stvar na koju trebate obratiti pažnju je oblik alata. Prednja strana treba da je ravna, a na zadnjoj da se nalazu uzdužno ojačanje. Ovakve površine najbolje zahvataju i sijeku zemlju. Kod nekih je to ojačanje na prednjoj strani i ono otežava sječenje i zahvatanje zemlje. Neki imaju plitku radnu površinu, a neki dužu.

Prema zemlji koju imate birajte oblik sječiva. Za glinu i tvrda zemljišta odaberite klasično zaobljeno, dok za lagana i pjeskovita odaberite pravougaono. Postoje i oni sa specijaliziranim sječivima. Ono u obliku cik cak linije je pogodno za zemljište koje se po prvi put obrađuje i koje je veoma prožeto korijenjem vegetacije. Šiljasto je pogodno za sve tipove zemljišta. Za žene su pogodniji laganiji, s kraćom radnom površinom.

Odabir drške

Drška može biti od drveta, plastike, aluminijuma i drugih legura. Za izradu drvene drške koriste se jasen, bor, breza, jasika, a na našem tržištu najčešće u ponudi imaju bukove ili bagremove. Drške od bagrema su čvršće, ne lome se lako, a prednost je i što su lagane. Mogu se izbrusiti da budu glatke i prefarbati da budu dugotrajnije. Ovakve drške su kod nas najčešće u prodaji. Prilikom kupovine obratite pažnju da nema čvorova i bijelih dijelova drveta. To nam pokazuje da se radi o drvetu ispod kore, a ono je mekše i brže propada. Drške s čvorovima i bijelim dijelovima veoma lako pucaju kada radite na težem zemljištu.

Za žene su pogodniji laganiji ašovi (Foto: M.C.C.)

Prilikom nasađivanja drške potrebno je donji dio prilagoditi otvoru ašova tako da ona dobro nalegne na stranice otvora. Ravnomjerno sa svih strana skinemo višak drveta. Kada stavimo urađenu dršku u ležište, možemo je dodatno osigurati zakucavanjem eksera koji se zavrne, a bolja opcija da se postavi šaraf koji se po potrebi može odvrnuti.

Visina s drškom treba biti iznad lakta i 10cm ispod ramena. Ovo je optimalna visina alata za rad.

Oštrenje  

Kako bi vas ašov dobro služiok potrebno je sječivo redovno oštriti što će napraviti veliku razliku prilikom upotrebe i olakšaće vam rad. Kada je naoštereno, lakše prodire kroz zemlju, a vi ćete utrošiti manje snage.

Za najbolje rezultate oštrite ivicu sječiva pod uglom od 45º. Pod ovim uglom ćete ga naoštriti da lako prolazi kroz zemlju i siječe busenje i korijenje, a nećete se moći posjeći.

Ako na sječivu primijetite neravnine, turpijajte dok ih ne uklonite. One vas mogu posjeći, a biće izvor daljeg propadanja oštrice. Kada poslije oštrenja turpijom pod prstima osjetite neravnine s donje strane, okrenite ašov te lagano isturpijajte i donju stranu sječiva.


Tagovi

Poljoprivredni alat Ašov Oštrenje Drška Kovani ašov Nasađivanje drške


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]