Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sobno cvijeće
  • 03.11.2018. 18:00

6 pravila njege sobnih biljaka u zimskom periodu

Donosimo vam nekoliko savjeta, šta da napravite kako bi vam sobno cvijeće ostalo zdravo sve do proljeća.

Foto: Pixabay /Riala
  • 1.805
  • 50
  • 0

Nema te domaćice koja ne uzgaja sobno bilje i koja ne voli da je gosti pohvale za taj trud i rad. Ponekad se dešava da sobno bilje počne da klone, posebno zimi i kada je uključeno centralno grijanje ili se loži. Tada cvijeće u sobama vene, najčešće zbog nedostka dnevnog svjetla i čistog i suhog zraka. Zato vam donosimo nekoliko savjeta, šta napraviti kako bi vam sobno cvijeće ostalo zdravo sve do proljeća.

Prehrana sobnog cvijeća

Sobno i saksijsko cvijeće ne bi trebalo držati na suviše hladnom, ali ni na previše toplom mjestu. Idealna sobna temperatura trebala bi se kretati između 15°C i 20°C. Ukoliko ste sobnim biljkama obezbijedili ovu temperaturu, vrijeme je da prestanete prehranjivati većinu biljki. Ovo ne važi za sobno bilje koje tek treba procvjetati, poput ciklame, azaleje ili božićnog kaktusa. Saksijskom bilju sada obavezno i redovno sklanjajte suhe listove i uvele izdanke, kako bi  biljka mogla nesmetano rasti i razvijati se.

Nagle promjene temperature

Nagle promjene sobne temperature ne gode vašem saksijskom cvijeću. Zato, ukoliko stoje na mjestima gdje ima promaje, obavezno ga sklonite. Ovo važi čak i tada kada provjetravate sobe.  Cvijeće traži svjetlost, te saksije trebate držati blizu prozora, ali nikako preblizu zbog radijatora. 

Presađivanje sobnog cvijeća

Biljke su sada u fazi mirovanja, te se ne preporučuje presađivanja. Međutim, ako baš neku biljku želite presaditi u veću saksiju, obavezno nabavite novu zemlju, ali i saksiju veću od prethodne.

Krizanteme, muškatle  i kamelije traže pomoć preko zime

Zalivanje sobnog cvijeća

Većinu sobnog cvijeća u jesen i zimu treba rijetko treba zalivati. Čak i kada se zaliva svakodnevno, treba staviti vode tek toliko da zemlja ne bude sasvim suha. Za one koji ne znaju, sobno bilje bolje podnosi suhu zemlju, nego natapanje vodom. S druge strane, sobno bilje koje cvjeta zimi trebalo bi zalivati na svaka dva do tri dana.

Lišće

U stanovima gdje se grije centralnim grijanjem zrak je suh, pa bi bilo dobro da stavite posude sa vodom na radijatore, ali i da saksijsko bilje odmaknete metar do dva od radijatora. Redovno orošavajte listove bilja. Ovo posebno godi drvetu života, raznim vrstama paprati, benjaminu. S druge strane ne prija biljkama sa dlačicama kao što su afričke ljubičice.

Kaktusi

Po pravilu, kaktusi nisu zahtjevni, ali ih tokom zimskih mjeseci držite u sobi koja ima najviše dnevne svjetlosti. Ukoliko vam je san da i vaši kaktusi tokom proljeća procvjetaju, nemojte ih zalivati, osim kada je u stanu pretoplo. Ovo pravilo ne važi za božićni kaktus, koji tokom zime ulazi u period cvjetanja.


Tagovi

Sobno cveće Nega cveća tokom zime Zalivanje cveća zimi Prehrana cveća zimi


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.