Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvijeće zimi
  • 26.10.2018. 08:00

Krizanteme, muškatle  i kamelije traže pomoć preko zime

Krizanteme, muškatle i kamelije ne mogu same predbroditi zimu koja je pred vratima. Pravilnom njegom i sigurnim utočištem, odužit će vam se sljedećeg ljeta.

Foto: Magdalena Nenković
  • 840
  • 67
  • 0

Krizanteme, muškatle  i kamelije ne mogu same preborditi zimu koja je pred vratima. Pravilna njega i sigurno utočište uticat će na to da vam se oduže sljedećeg ljeta. Evo šta je potrebno primjeniti!

Krizanteme mogu cvjetati do kraja novembra

Krizanteme će cvjetati još neko vrijeme ove jeseni. Možda i do kraja novembra, ako vrijeme bude blagonaklono. Veoma su otporne, ali prije nego što stignu prvi mrazevi, treba im pomoći. Nitko ne može  kalkulirati da li će zima biti  blaga ili oštra. Ako rizikujete i računate da neće biti previše hladno, biljke možete ostaviti u zemlji. Potrebno je odstraniti precvjetale cvjetove, orezati je i na kraju prekriti najlonom.

Međutim, ako  zima bude hladna i sa jakim mrazevima, krizanteme treba iz bašte presaditi u sanduke ili žardinjere. Važno je napomenuti da prilikom presađivanja treba koristiti svježu zemlju. Tako zbrinute biljke treba smjestiti u hladnu, ali svjetlu prostoriju, u kojoj temperatura nije niža od pet niti viša od osam stepeni, uz povremeno zalivanje.

Kako da krizanteme cvjetaju i sljedeće godine?

Prve žute krizanteme posađene su u XVII. stoljeću i tada ih je botaničar Carl von Linné  nazvao "zlatni cvijet". Dobila je status kraljice, bez obzira što je kasnije dobila mnoge varijetete oblika i boja. Ako ste ovu kraljicu sačuvali od hladne zime, u proljeće će se  probuditi iz zimskog sna. Kada se vrijeme stabilizira i prođe opasnost od proljetnih mrazeva, orežite suhe grančice na dva do tri centimetra iznad zemlje i obavezno je pincirajte u aprilu ili maju.

Tanki i blijedi izdanci kod muškatle, znak za uzbunu

Muškatle je već trebalo skloniti sa terasa. One napolju neće preživjeti zimu. To se radi kada temperatura padne na 10 do 15 stepeni. One tada ulaze u fazu mirovanja. Treba ukloniti sve cvjetove i uvele i svježe, kako biljka ne bi uzaludno trošila energiju. Budite spremni na to da će listovi otpasti tokom zime, ali nemojte da vas to plaši. One koji su uveli, a nisu sami otpali, uklonite ručno. Kada dođe novembar muškatle skratite na oko 20 centimetara i smjestite ih prostoriju u kojoj je temperatura od osam do 10 stepeni. Prostorija, podrazumijeva se, treba biti svjetla. Biljke će propasti u tamnoj i toploj prostoriji, a to ćete prepoznati po tankim i blijedim izdancima. Povremeno ih zalivajte, ali ne više od jednom u dvije semdice. Zimi nije potrebna nikakva prihrana.

U proljeće ponovo orežite oko  20 odsto biljke muškatle. Poslije dvije ili tri sedmice presadite u novu zemlju i redovno zalivajte i prihranjujte kako bi vas obradovala sljedeće sezone svojim cvjetovima.

Kameliji treba ogrtač

Kamelija dobro podnosi hladnoću, ali, ukoliko hladan val potraje duže, morate je zaštititi. Za saksijsku kameliju zima je težak period i mora se skloniti unutra. One koje su zasađene u bašti, mogu da prezimiti, ali samo ako su pravilno zaštićene. Dakle, one koje su u bašti, otporne su na mrazeve, pod uslovom da se zona korijenovog sistema prekrije debelim slojem lišća. Ako je veoma hladno, a u isto vrijeme i sunčano, zimzeleni listovi i grane se isušuju i potamne. Zato ih treba saditi u sjenci ili košnje pokriti platnom.

Umjesto najlona pokrijte biljke agroplatnom

Podrazumijeva se da to zaista bude platno, a nikako najlon, jer će kondenzirana voda dovesti do oštećenja na biljci. Preporučuje se agroplatno koje mora da nalegne kako bi izdržalo pritisak vjetra i snijega i istovremeno da  propušta dovoljno svjetla i zraka. Ovo platno štiti biljku od mraza. Prednost je što ne apsorbira vodu, velike je propustljivosti, pa 90% sunčevih zraka prolazi kroz njega i biljka ispod njega normalno raste.


Tagovi

Krizanteme Kamelija Muškatl Prezimljavanje Njega zimi Cvijeće Orezivanje Jaki mrazevi Žardinjere Zalivanje preko zime


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !