Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sufinansiranje
  • 26.09.2021. 14:00

Za poljoprivrednike USK obezbjeđeni plastenici uz minimalno učešće

Najavljen je nastavak prakse i u projektu IFAD 8 gdje će općine imati mogućnost da poljoprivrednicima osiguraju hladnjače, sušare i određene infrastrukturne projekte u ruralnim područjima.

Foto: Gordana Vila (ilustracija)
  • 265
  • 75
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić potpisao je ugovore za dodjelu 85 plastenika poljoprivrednicima u Unsko-sanskom kantonu (USK). Prema njegovim riječima, putem projekta IFAD, više od 200 proizvođača u tom kantonu podržano je sufinansiranjem 40 posto cijene plastenika, a i lokalne samouprave učestvovale su u sufinansiranju pa su zainteresovani poljoprivrednici obavezni da plate 20 do 30 posto od cijene, stoji u zvaničnom saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede.

"Ovo je pozitivna praksa. Navešću i Ljubuški i Čelić kao primjere gdje općine, zajedno s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, odnosno s našom projektnom jedinicom i uz podršku sredstava IFAD-a, omogućavaju krajnjim korisnicima bavljenje plasteničkom proizvodnjom uz najmanje moguće finansijsko učešće", istakao je ministar.

Najavio je nastavak prakse i u projektu IFAD 8 gdje će općine imati mogućnost da poljoprivrednicima osiguraju hladnjače, sušare i određene infrastrukturne projekte u ruralnim područjima.

Korisnici finasiraju 20 posto od cijene plastenika

Dedić kaže kako vjeruje da će ovi projekti i u narednom periodu dati rezultate u boljem pristupu poljoprivredi, odnosno, osigurati preventivne uvjete.

"Obezbjedićemo našim farmerima da imaju protivgradnu zaštitu, sisteme za navodnjavanje, skladišne kapacitete i sve što je potrebno za uspješno bavljenje proizvodnjom", naglasio je on.

Javni poziv: 39.000 KM za sufinansiranje uzgoja maline i krastavaca

Načelnik Općine Bosanska Krupa, Armin Halitović, rekao je nakon potpisivanja da je ugovorom koji se odnosi na tu općinu, u završnici Projekta IFAD 7 obezbijeđeno 13 plastenika proizvođačima. Oni sami će finansirati 20 posto cijene objekta, 40 procenata IFAD i preostalih 40 posto općina. Načelnik napominje da je realizacija ovog projekta dobra kako za poljoprivednike, lokalnu zajednicu, ali i za samu poljoprivrednu proizvodnju.

"U sedam faza Projekta IFAD, imali smo dobru saradnju s Ministarstvom i ministrom Dedićem, kao i s direktorom IFAD-a za BiH pa možemo izraziti zadovoljstvo jer je puno toga urađeno u seoskim sredinama općine Bosanska Krupa te izgrađeno puno infrastrukture potrebne za razvoj poljoprivrede", izjavio je načelnik Halitović.

Podrška i u budućim projektima

Mahmut Jukić, ispred Općine Bosanski Petrovac, kazao je također da ugovor osigurava nabavku 13 objekata za proizvodnju u zaštićenom prostoru, poljoprivrednicima na tom području.

"Cilj nam je unaprijediti plasteničku proizvodnju. Mi smo 12.500 KM vlastitog učešća obezbijedili kroz program poticaja koji u 2021. za naše poljoprivrednike iznosi oko 50.000 KM", napomenuo je Jukić.

Nabavku plastenika korisnici sufinansiraju u omjeru 30 posto ukupne cijene, koliko će osigurati i općine dok je 40 posto obaveza IFAD-a. U nastavku, projektu IFAD 8, lokalna samouprava će se također truditi da učestvuje pomažući proizvođačima u budućim projektima unapređenja poljoprivredne proizvodnje, ne samo plasteničke, kao i poboljšanja infrastukture za razvoj poljoprivrede na području općine Bosanski Petrovac", najavio je načelnik Jukić.


Tagovi

Sufinansiranje Plastenička proizvodnja Nabavka plastenika Infrastuktura u poljoprivredi Poticaji Šemsudin Dedić Federalno ministarstvo poljoprivrede


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.