Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novčane podrške
  • 29.06.2022. 16:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Za podršku poljoprivredi u TK planirano 10,8 miliona KM

Vlada TK će sufinansirati nabavku plastenika, steonih junica i teladi za tov

Foto: Ranka Vojnović
  • 613
  • 121
  • 0

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini. Njime je određena visina sredstava za pojedine modele novčanih podrški, kriteriji za ostvarivanje prava na poticaje i plan raspodjele po oblastima i vrstama. Za realizaciju ovog programa planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 10.800.000 KM.

Novčane podrške odnosit će se na povećanja određenih vrsta proizvodnje, te kapitalna ulaganja.

"Prije svega to se odnosi na sufinansiranje nabavke plastenika, visokih tunela u iznosu od 2.500 KM po jednom plasteniku, zatim sufinansiramo nabavku steonih junica kako bi stimulirali povećanje svježeg kravljeg mlijeka u iznosu od 1.000 KM, te nabavku teladi za tov u iznosu od 500 KM po teletu", rekao je Emir Begić, ministar poljoprivrede TK.

Podsjetimo, lokalni farmeri izrazili su neslaganje s odlukom resornog ministarstva da se junice nabavljaju iz uvoza, navodeći kako jednako kvalitetna grla se mogu naći kod domaćih proizvođača.

Farmer Serdarević: Obećano nisu ispunili, plaćaju Česima junice, a nas guše

Kod proizvodnje krošnjastog voće razdvojene su proizvodnje voća po vrsti i načinu sadnje (ekstenzivni, poluintenzivni i intenzivni nasad) pa je i visina novčane podrške različita, što je novina u odnosu na raniji period.

S obzirom na to da su poljoprivredni proizvođači u 2022. godini suočeni s poskupljenjima kada je u pitanju repromaterijal u poljoprivredi, te hrana za životinje, planirana su sredstva za ublažavanje posljedica poremećaja na tržištu. Tako će dodatne poticaje dobiti proizvođači pilećeg mesa i to za proizvodnju od 5.000 do 500.000 pilića u toku godine, kao i pčelari za zdravstvenu zaštitu pčela i unaprjeđenje pčelinjeg fonda.

Pripreme za ljetni tretman varooze pčela - kako spriječiti širenje bolesti?

Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Tuzlanskog kantona propisano je da se sredstva za poticaje u poljoprivredi obezbjeđuju budžetom za svaku kalendarsku godinu. Visina iznosi do 3,5 posto vrijednosti poreskih prihoda.


Tagovi

Poticaji Novčane podrške Tuzla Poljoprivredna proizvodnja Kapitalne investicije Nabavka plastenika Emir Begić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.