Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpora poljoprivredi
  • 18.04.2020. 16:30

Za podršku agraru obezbjeđeno još 9 miliona KM

Domaća proizvodnja važna je za državu, a naročito u vremenu globalne pandemije, što se u proteklom periodu u Federaciji BiH pokazalo od izuzetne važnosti.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 374
  • 87
  • 0

Kako bi se realizovale novčane potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju, u tekućoj godini, potpisan je Protokol o saradnji i Ugovor o formiranju namjenskog depozita. Navedeni dokumenti potpisani su između Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Razvojne banke FBiH, stoji u saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede. 

U cilju realizacije potpisanih dokumenata, resorno ministarstvo i Razvojna banka FBiH, obezbjedili su sredstva u visini od 9 miliona KM. Od navedene sume, tri miliona KM obezbjedilo je Federalno ministarstvo poljoprivrede dok je ostatak od 6 miliona KM omogućila Razvojna banka FBiH. 

Otvoren javni poziv za poticanje proljetne sjetve

Navedenim Protokolom definisani su načini na koji će se ostvarivati Program nadležnog ministarstva, a koji podrazumijeva Podršku investicijama u oblastima poljoprivrede i prehrambenog sektora. Isti je realizovan u saradnji sa bankom. 

Investiranja u proizvodnju i mehanizaciju

Osnovni principi realizacije, po kojima će se vršiti investicijska ulaganja u agraru krajnjih korisnika sredstava, ostvarivati će se tako da 25% grantova finansira resorno ministarstvo, 25% je iz sopstvenih sredstava poljoprivrednika, a 50% finansirati će banka. 

Kako predviđaju uslovi dokumenata, kredit i grant sredstva korisnik će moći iskoristiti za ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju, opremu i različite mašine za biljnu i stočarsku proizvodnju. Takođe, sredstva će se moći iskoristiti za sufinansiranje visokokvalitetnih rasplodnih grla, za investiranje u građevinske objekte u cilju učinkovitijeg obavljanja poljoprivredne proizvodnje ili u prerađivačke kapacitete. Proizvođači će moći da ulažu i u podizanje višegodišnjih zasada, kao i u potporu za legalizaciju građevinskih objekata, ali i ispunjavanja standarda životne sredine.


Tagovi

Novčane potpore Ulaganja u poljoprivredu Federalno Ministarstvo poljoprivrede Razvojna banka FBiH Prehrambeni sektor Investicijska ulaganja Grant sredstva Poljoprivredna mehanizacija


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.