• Kapitalne investicije
  • 02.05.2020. 10:45

Za jačanje domaće poljoprivrede, izdvojeno 14 miliona KM

Poljoprivredni proizvođači moći će da ostvare 30%, odnosno 40 odsto povrata sredstava za svaku navedenu investiciju, poručuju iz resornog ministarstva.

Foto: Vedran Stapić
  • 269
  • 39
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, vodprivrede i šumarstva investirati će u poljoprivredu 14 miliona KM, stoji u saopštenju Vlade Republike Srpske. 

Kako iz nadležnog ministarstva navode, na ovaj način osigurava se ulaganje preko 40 mil. KM privatnih sredstava svih korisnika. 

Podsticaji za poljoprivredu u 2020. iznosiće 87 miliona KM

Sredstva za kapitalne investicije su u 2020. duplo veća nego ona iz prethodne godine, kada je resorno ministarstvo uložilo za ove namjene 6,9 miliona KM iz agrarnog budžeta. 

Cilj stabilizovati snabdjevenost

Za poljoprivrednu mehanizaciju biti će izdvojeno 6,7 mil. KM, stočarska proizvodnja finansirati će se sa 3,5 mil. KM, ulaganja u biljnu proizvodnju očekuju se da budu u visini od 1 miliona KM dok će se u prerađivački sektor investirati 2,5 mil. KM. 

Iz ove institucije poručuju da će poljoprivrednici moći ostvariti 30 odsto, odnosno, 40% povrata sredstava, za svaku navedenu investiciju. 

Usvojen Program poticaja u poljoprivredi za 2020. godinu

Ovim putem želi se omogućiti jačanje domaće poljoprivredne proizvodnje, stabilizovati se na duži vremenski period snabdjevenost našim agro - prehrambenim proizvodima, ali isto tako i dostići i održavati izvjesni nivo investicija u proizvodnji u uslovima vanrednog stanja, izazvanog aktuelnom pandemijom korana virusa. 


Tagovi

Investicije u poljoprivredi Kapitalne investicije Ministarstvo poljoprivrede Poljoprivredna mehanizacija Biljna proizvodnja Stočarska proizvodnja Agrarni budžet Jačanje domaće poljoprivrede Nivo ulaganja Agro prehrambeni proizvodi


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.